Gelderse Vallei

Waarom kleine scholen op het platteland een belangrijke functie hebben

De Appelgaard in Appel telt nog geen honderd leerlingen.
De Appelgaard in Appel telt nog geen honderd leerlingen. © Olaf Koelewijn
NIJKERK - In onze provincie zijn nog diverse kleinschalige scholen te vinden. Geen volle grote klassen, wel een handjevol docenten en tientallen leerlingen die elkaar allemaal kennen. De Appelgaard in buurtschap Appel is zo'n school. En die school is erg belangrijk voor de samenleving, vinden de inwoners.
De school gaat generaties terug. Bets Bouw is één van de vele oud-leerlingen. "Elke dag liep ik 3 kilometer naar school. Toen was ik nog maar 5 jaar oud. Maar we liepen altijd met een heel stel. En dat was heel gezellig", vertelt ze in de documentaire De Appelgaard.

'Meer dan alleen koeien, kippen en klompen'

Wat voor kinderen er anno nu op school zitten? "De mentaliteit onder de kinderen is hier no-nonsense. Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg", vertelt Alieke de Jong. Ze is leerkracht van groep 1 en 2.
Appel ligt in een boerengebied. "Ze hebben het veel over koeien, kippen, trekkers en klompen. Dat is natuurlijk heel leuk. Maar kinderen moeten méér leren dan alleen dat. En dat is onze taak", vertelt leerkracht Tineke Hekman.
De Appelgaard wordt vaak gezien als een ouderwetse school. Directeur Marjon Haitsma hoort vaak dat het "een echt boerenschooltje" is. Maar dat spreekt ze graag tegen. "Er kwam hier een moeder die verbaasd was dat we digiborden hadden. Terwijl het voor ons heel gewoon is. We gaan gewoon mee in de moderne ontwikkelingen. Qua wat we de kinderen leren, maar ook hoe de school eruitziet."

'Belangrijk voor de gemeenschap'

Olaf Koelewijn maakte een documentaire over de school. "Ik wil laten zien hoe belangrijk deze school is voor de gemeenschap", vertelt hij in een interview aan StadNijkerk.nl. "Mijn schoonvader zat op deze school, net als mijn vrouw. En onze jongste dochter gaat er nu ook naartoe."
De Appelgaard bestaat al 117 jaar. "Als je er naar binnen loopt, besef je hoeveel generaties hier hebben gezeten. Dat vind ik zo bijzonder, dit zie je niet vaak meer", zegt Koelewijn.
Volgens hem is de school een erg belangrijke plek. "Op school ontmoeten kinderen en ouders uit Appel elkaar. Omdat de huizen hier verder uit elkaar staan, is de school echt een ontmoetingsplek geworden. Ook de buurtvereniging maakt gebruik van de school. Zij gaan bijvoorbeeld ook op bezoek bij nieuwe, jonge gezinnen om ze over het onderwijs op De Appelgaard te vertellen."
Bekijk de documentaire De Appelgaard:
GLD doc - De Appelgaard