Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Zo zag Gelderland eruit na de eerste sneeuw

Sneeuw in Groesbeek
Sneeuw in Groesbeek © Wouter van Bernebeek
APELDOORN - Dinsdagavond en afgelopen nacht viel de eerste echte sneeuw van het seizoen. Het zorgde voor mooie plaatjes in een deel van onze provincie.
"Gelderland kreeg de zwaarste sneeuwbuien van Nederland", zegt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza. "Op enkele plekken is het zelfs 4 centimeter geworden."
Lang blijft die sneeuw niet liggen: op de meeste plaatsen is het alweer aan het smelten, weet Severin. "Dat komt doordat de luchttemperatuur iets boven het vriespunt ligt. Maar boven Apeldoorn kan nu nog wel wat natte of drogere sneeuw vallen."
Hij geeft ook een waarschuwing mee voor de automobilisten: "De luchttemperatuur is boven nul, maar de temperatuur van het wegdek ligt op veel plaatsen een paar tienden onder het vriespunt, zeker in de Achterhoek en rondom de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen."

Weerman de weg op

Meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza ging speciaal de weg op om foto's van de sneeuw te maken. Dat deed hij bij Beekbergen en Groesbeek.
Sneeuw bij Beekbergen
Sneeuw bij Beekbergen © Weerman Wouter van Bernebeek
Sneeuw op de vooruit
Sneeuw op de vooruit © Wouter van Bernebeek
Van Bernebeek was niet de enige die mooie foto's van de sneeuw stuurde:
Sneeuwbloemen in Doornspijk
Sneeuwbloemen in Doornspijk © Joyce Derksen
In Apeldoorn is al een eerste sneeuwpopje gemaakt
In Apeldoorn is al een eerste sneeuwpopje gemaakt © Miranda Carras van Oort
Natuurlijk kon er op autoruiten in de sneeuw geschreven worden:
Goedemorgen Foto:
Goedemorgen Foto:
Zo zag Gelderland eruit na de eerste sneeuw
Zo zag Gelderland eruit na de eerste sneeuw
Ook dieren merkten dat er sneeuw viel:
Hond in de sneeuw in Apeldoorn
Hond in de sneeuw in Apeldoorn © Monique Sloot

Koude nacht en mist

De nacht van woensdag op donderdag wordt een koude nacht. Volgens weerman Severin krijgen we te maken met temperaturen van -4 tot -6, met daarbij waarschijnlijk de vorming van mist, en misschien wel zeer dichte mist.
"Zeker op plekken waar nog een beetje smeltende sneeuw ligt", licht Severin toe. Hij waarschuwt dat de grond op de meeste plaatsen kletsnat is. "Met deze temperaturen wordt het een dampende laag vlak boven de grond, waar we echt wel last van krijgen met het verkeer."