Gelderse Vallei

Vele regen loopt kruipruimte in: alles staat blank

35.000 liter wordt weer uit de kruipruimtes gepompt, bewoner Jerry Duits kijkt toe.
35.000 liter wordt weer uit de kruipruimtes gepompt, bewoner Jerry Duits kijkt toe. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - 22 woningen in de duurzame wijk Bloemendal in Barneveld kampen sinds maandagavond met wateroverlast. Door de vele buien zaten de opvangbakken onder de grond vol en kon het water geen kant meer op. Daardoor stroomde 35.000 liter regenwater de kruipruimtes van de woningen in.
De brandweer bood maandagavond hulp aan bewoners en werkte, waar nodig, samen met de gemeente Barneveld om woningen leeg te pompen. "Dat duurde tot 03.00 uur 's nachts en het huis is nog niet leeg", vertelt bewoonster Marieke Lagemaat.
Bij sommige bewoners van Bloemendal is het water zo hoog gekomen, dat het water volgens Lagemaat in de kanalen van de betonnen vloer terechtkwam. "Dan ben je nog verder van huis, want dan kan het dat je hele vloer krom gaat trekken."

'Zat eraan te komen'

Lagemaat zag deze situatie al ver van tevoren aankomen, zegt ze. Haar vriend en zij wisten dat de grond rijk aan water was: nadat hij in de kruipruimte moest zijn voor de elektra, zagen de twee het water langzaam stijgen door de vele regen. "We hebben het in de gaten gehouden en onze zorgen meerdere keren bij de aannemer gemeld", legt Lagemaat uit. "Maar daar kregen we geen reactie op."
Tot afgelopen week, toen het water tot een nieuwe hoogte steeg. "Toen hebben we een klacht ingediend, het kon echt niet langer meer." De aannemer heeft de bewoners doorverwezen naar de gemeente. "Zij zouden hier verantwoordelijk voor zijn, de aannemer heeft slechts het bouwplan uitgevoerd", aldus de bewoonster.
"Ik denk dat het nu niet zo veel zin heeft om naar elkaar te wijzen", zegt burgemeester Jacco van der Tak van Barneveld. "Dit is buitengewoon vervelend voor de inwoners van deze nieuwe wijk. Dit vraagt verder onderzoek, om goed te kijken hoe we dit structureel kunnen oplossen."
De burgemeester wil rekening houden met de weersvoorspellingen "Nieuwe regen is voorspeld voor de komende dagen, en zelfs sneeuw, dus dit vraagt aandacht om daar werk van te maken."

'Dweilen met de kraan open'

De straat is gevuld met slangen waar met grof geweld het water de huizen weer uit wordt gepompt. De wadi, die bedoeld is om tijdelijk regenwater op te slaan, is tot de nok gevuld met het regenwater uit de woningen. "Het lijkt nu wel een sloot", zegt bewoner Jerry Duits. "Maar er moet wel echt wat gebeuren, want als de wadi vol is, stroomt die ook weer over."
De gemeente moet volgens hem actie gaan ondernemen. "Anders wordt het écht dweilen met de kraan open."