Rijk van Nijmegen

Deze mensen sluiten zich op in de Goffert voor ALS

De mensen die vastzitten praten met elkaar over ALS.
De mensen die vastzitten praten met elkaar over ALS. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Dinsdag was de aftrap van Lock me out van Stichting ALS Nederland in Nijmegen. Het Glazen Huis van 3fm Serious Request staat van 17 tot en met 24 december op de Grote Markt om aandacht te vragen voor de dodelijke ziekte ALS. Stichting ALS Nederland komt zelf ook in actie. Betrokkenen bij Stichting ALS Nederland, laten zich opsluiten door Wilco van Schaik, directeur van voetbalclub NEC, in het Goffertstadion Nijmegen.
3fm Serious Request is een jaarlijks terugkerend evenement van radiozender 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor een goed doel. Drie radio dj's sluiten zichzelf zes dagen lang op in het glazen huis, dan dit jaar in Nijmegen staat. Tijdens deze periode kunnen mensen geld doneren voor het goede doel, dit jaar is dat Stichting ALS Nederland.

Opgesloten in de spelerstunnel

De directeur van Stichting ALS Nederland mag daarom de actieweek aftrappen. Medewerkers van de stichting lieten zich opsluiten op een bijzondere plek: in de spelerstunnel van het Goffertstadion. Zij werden pas weer bevrijd op het moment dat hun streefbedrag aan donaties is behaald.
Een van de deelnemers is Nathalie Witjes-Peters, wiens vader zelf ALS had. "Het wordt wel een beetje lijden", vertelde ze van tevoren. "Je voelt wel echt de kou hier. Lock Me Out is de kreet die hoort bij deze actie. We willen aandacht voor die vreselijke spierziekte. De deur gaat op slot, we kunnen er hier werkelijk niet uit. En het dat geldt natuurlijk ook voor mensen met ALS. Zij voelen zich opgesloten in hun eigen lichaam."
"Mijn vader kreeg in 2004 de diagnose ALS", vertelt Witjes-Peters over haar eigen ervaring met de ziekte. "Hij is inmiddels overleden."

'Traantje gelaten'

Haar vader had een band met NEC. "Mijn vader zat in een verzorgingshuis in Nijmegen. We hebben destijds NEC gevraagd of hij niet eens een wedstrijd kon bijwonen. Hij zat in een rolstoel met beademing, dus dat was niet vanzelfsprekend. De directeur destijds reageerde echter direct enthousiast. Hij regelde dat we dat weekend nog bij een wedstrijd konden zijn. Dat was heel bijzonder en hartverwarmend. We hebben een traantje gelaten. Dus het voelt echt goed weer hier te zijn."

Bekend terrein

Ook Melissa Berendsen liet zich in de tunnel opsluiten. Ook zij heeft persoonlijke ervaring met de ziekte. "Mijn oom is aan de ziekte overleden toen ik een klein meisje was. Later kreeg ook mijn moeder het. Zij overleed in 2014. Toen zagen we dat het dus ook in de familie kan voorkomen", deelt Berendsen.
"Bij ALS zie je hoe iemand opgesloten zit in het eigen lichaam", legt ze uit. "Dat is heel moeilijk om te zien als familie."
Berendsen is te gast op bekend terrein. "Ik woon in Nijmegen en ben seizoenkaarthouder bij NEC. Het is bijzonder om de tunnel eens van deze kant te zien."
Het opgehaalde geld gaat naar het onderzoek naar de ziekte. Een deel ervan gaat ook naar hulpmaterialen voor mensen met ALS.