Rijk van Nijmegen

Alles wordt kapot gemept: rage room is nieuwste trend

Alles mag kapot in de Rage Room
Alles mag kapot in de Rage Room © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De 'rage room' moet de nieuwste trend worden. Nooit van gehoord? Dat kan, want het fenomeen is net overgewaaid uit Amerika. Ook in Gelderland wordt het steeds populairder. Een Rage Room is een ruimte waar spullen in staan die gesloopt mogen worden om stress of frustratie de vrije loop te laten.
"Het is nieuw in Nederland", zegt Mitch Janssen van Rage Room Smash It. Samen met zijn broer Jeff opent hij binnenkort in Weurt een Rage Room. "Wij dachten laten wij dit ook naar Nederland brengen." Het concept bestaat dus al langer. "Alles moet ruw en vet zijn, je moet denken zoiets heb ik nog nooit meegemaakt," aldus Jeff.
Erop los meppen in een container
Dinsdag konden studenten van de Radbouduniversiteit in hun mobiele container tijdens de 'Wellbeing week' alvast een kwartiertje slopen. En het loopt storm. Veel studenten willen het weleens een keertje uitproberen. Uitgeput van het slaan en afbreken komen de meesten weer naar buiten.

'Alles mag kapot, dat is gewoon heel fijn'

"Er lag een plank met daarop flessen die heb ik als eerste kapot geslagen", zegt Marieke Zegers met een grote lach op haar gezicht. "Er lag ook een houten stoel. Die ging natuurlijk meteen kapot. Alles mag kapot, dat is gewoon heel fijn."
"Je voelt de adrenaline opkomen", zegt Wieske Loeven. "Psychisch is het gewoon heel fijn om alles er even uit te laten." Stoom afblazen, daar gaat het dus om. Maar er is meer. De broers Janssen, die beide een achtergrond hebben in de zorg, willen zelfs onderzoeken of samenwerking met zorgprofessionals mogelijk is.

'Het kan verlichting geven'

"Los van het feit dat dit superleuk en vet is, hopen wij misschien op mentaal gebied iets voor de mensen te betekenen. Als je door een hele moeilijke periode in je leven gaat, dat je dan toch een moment hebt dat het allemaal mag en kan. Dat kan misschien verlichting geven", zegt Jeff.
Veel studenten beamen dat. "Ik heb natuurlijk thuis ook wel eens bedacht, dan ga ik alle borden uit de kast gooien. Maar ja, dat geeft zo'n zooi. Hier kan dat gewoon even."
Maar spullen kapot slaan, dat is niet erg duurzaam en kan toch eigenlijk niet meer in deze tijd? De broers proberen critici gerust te stellen. "De spullen die wij gebruiken zijn bestemd voor de milieustraat", besluit Mitch.