Gelderse Vallei

Eenzaam of alleen? Syriër Mohammed weet dat een buddy het verschil maakt

Buddy's Mohammed en Arnold in Wageningen.
Buddy's Mohammed en Arnold in Wageningen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Mohammed Ashour is 19 jaar als hij in z'n eentje vlucht van Syrië naar Nederland, voor de oorlog. Zonder familie en geen woord Nederlands sprekend komt hij in december 2015 aan in Nederland. "Het begin was heel moeilijk, alles was nieuw", blikt hij terug.
Hij woont de eerste periode in het azc in Arnhem, waar hij verschillende mensen leert kennen. Maar veel van zijn leeftijdsgenoten verhuizen op een gegeven moment naar andere azc's of krijgen een woning toegewezen elders in het land. Zo ook Mohammed, hij komt terecht in Wageningen.

Eenzaamheid

"Een nieuwe taal, allemaal nieuwe mensen, ik voelde me net een kind", zegt Mohammed, die in zijn nieuwe woonplaats erg moet wennen. Nu, acht jaar later, is er veel veranderd. Hij heeft een leuke baan bij een metaalbedrijf en een fijne woning, maar het gemis van familie en vrienden is groot.
Daarom meldt Mohammed zich in zijn woonplaats aan voor Buddy to Buddy. Een stichting die probeert om vluchtelingen en statushouders uit een isolement te halen, of dat te voorkomen. Ze worden gekoppeld aan Nederlanders, waarna de duo's vier maanden lang wekelijks afspreken. Daarnaast is er begeleiding in de vorm van Buddytalks, waar ervaringen kunnen worden gedeeld.
De 27-jarige Mohammed ontmoet via het project Arnold Bos. De twee zien elkaar sindsdien regelmatig. "Samen wandelen of we spreken thuis af. En we zijn ook een keer naar een concert geweest", zegt Mohammed. "Muziek van David Bowie", vult Arnold, die zelf ook muzikant is, aan. "Voor Mohammed nog onbekende muziek, maar hij vond het wel mooi!".

Zeven projecten in Gelderland

Het project Buddy to Buddy begon in 2015 in Zutphen. Inmiddels zijn er projecten in veertien Nederlandse steden en dorpen. In Gelderland startte dit najaar een zevende locatie: de gemeente Berg en Dal.
Arnold meldde zich aan door een flyer die hij onder ogen kreeg. "Ik wil graag wat voor m'n medemens doen", antwoord hij op de vraag waarom hij de stap zette. "Je betrekt iemand bij je eigen leven en daardoor word je eigen leven mooier."
Naast dat hij buddy is van Mohammed, is hij ook vrijwilliger bij de Buddy Huiskamer, elke maandagavond in Wageningen. "Dat zijn gewoon hele leuke avonden, we praten en doen spelletjes, dan ga je met zo'n blij gevoel naar huis."
Bekijk hier het verhaal van Mohammed en Arnold:
Mohammed en Arnold zijn maatjes door buddyproject

Dit verhaal is gemaakt in het kader van Expeditie Nederland, iedere maandagavond om 18.30 uur te zien op NPO2. In deze aflevering ging het vluchtelingen in Nederland.