Stedendriehoek

Eerbeeks bos blijft in tact, streep door bouw logistiek centrum

Hier zou het logistiek centrum gebouwd gaan worden.
Hier zou het logistiek centrum gebouwd gaan worden. © Omroep Gelderland
EERBEEK - De voorbereidingen waren in volle gang, maar het kan allemaal de prullenbak in. Er komt geen nieuw logistiek centrum (LCE) in Eerbeek. Dat meldt gedeputeerde Dirk Vreugdenhil.
"Door de sluiting van De Hoop Mill is de op- en overslag voor de papierfabrieken onzeker geworden. Dit geven de betrokken fabrieken aan. Daarom hebben we besloten om de procedure voor het provinciaal inpassingsplan voor de bouw van het logistiek centrum stop te zetten. Dit betekent ook dat het Markvoortbos voor Eerbeek behouden blijft", aldus Vreugdenhil.

Zorgen om kappen bos

Sinds 2021 ligt het plan voor een logistiek centrum al op tafel. De provincie onderzocht diverse locaties en bewoners zijn diverse keren bijgepraat tijdens informatieavonden.
Maar de definitieve locatiekeuze - het Markvoortbos - viel niet bij iedereen in goede aarde. "Dit is één van de weinige groene plekjes waar je nog rustig kan wandelen", vertelde de Eerbeekse Riet Schut toen de plannen concreet werden. Ook de plaatselijke GroenLinks-fractie in Eerbeek was niet te spreken over het opofferen van een stuk bos ter grootte van zes voetbalvelden ten behoeve van de industrie.
Het pand op de Kollergang Zuid-West had moeten gaan dienen als centrale op- en overslagplaats voor drie papierfabrieken in het dorp, die nu hun producten soms ver buiten Eerbeek opslaan. Het vervoer tussen de fabrieken en het LCE zou dan met elektrische vrachtwagens gaan gebeuren, waardoor inwoners zouden profiteren van schonere lucht en minder geluidsoverlast.

Protestacties

Dat de bouw niet doorgaat is niet volledig onverwachts. Eind juni meldde de provincie Gelderland al dat de plannen voor de logistieke hub de ijskast in gingen. De reden was het mogelijk sluiten van een grote papierfabriek in Eerbeek: De Hoop Mill. Inmiddels heeft het Fins-Zweedse moederbedrijf daar definitief de stekker uit getrokken, waardoor 185 werknemers hun baan verloren.
In eerste instantie zou een nieuw logistiek centrum gebouwd worden op het Burgersterrein in Eerbeek. Omwonenden staken daar een stokje voor door diverse malen te protesteren. Daarna is ook nog de locatie van camping Robertsoord onderzocht. Uiteindelijk ging de voorkeur van de provincie uit naar de locatie van het Markvoortbos, maar ook daar gaat nu dus een streep door.