Arnhem en omstreken

Wat doet schimmel met je gezondheid en hoe kun je het voorkomen?

Schimmel op de muur
Schimmel op de muur © Peter van Beek
ARNHEM - Jorien Hamers leeft noodgedwongen in de keuken van haar woning, vanwege de grote hoeveelheid schimmels in haar huis. Maar wat hebben schimmels voor impact op je gezondheid? En hoe kun je voorkomen dat je ze in je huis krijgt?
Volgens de GGD Noord- en Oost-Gelderland kun je last krijgen van:
 • keelpijn;
 • niezen en hoesten;
 • verstopte neus;
 • piepende ademhaling;
 • benauwdheid
Bovendien is het zo dat als je allergisch bent, astma hebt of een andere longziekte hebt, schimmels je klachten erger kunnen maken.

Maar wat is de oorzaak?

Schimmels kunnen binnenkomen via open deuren, ramen, lekkende daken en langs leidingen. Schimmels ontstaan vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Maar ook in een vochtige meterkast, kelder en kruipruimte. Normale bouwmaterialen als behang, isolatiemateriaal, gipsplaat en vloerbedekking kunnen een goede groeibodem voor schimmels vormen.
Als het veel regent is de luchtvochtigheid buiten hoger, die lucht breng je dan ook in huis. Als de lucht vochtiger is in huis, kan de schimmel beter groeien.
Condensatievocht is een bijzondere vorm van lekkage en ontstaat door afkoeling van warme lucht. De waterdruppels in een warme ruimte komen in contact met een koude ondergrond, zoals ramen, muren en plafond. Doordat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden, slaat dit neer in de vorm van condens. Dit is een ideale plaats voor schimmels om zich te ontwikkelen. Condensatievocht ontstaat door koken, douchen, baden, het binnenshuis drogen van kleding, uitademen van lucht door mens, dier en plant.
In woningen komt zwarte schimmel op de muur het meest voor. Dit is een giftige schimmelsoort en kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Ook veroorzaken ze een muffe lucht in huis.

Wat kun je doen aan schimmel in de badkamer?

 • Gebruik lauwwarm water met soda en een doek
 • Meng geen schoonmaakmiddelen, zoals soda, bleek, chloor of andere middeltjes, door elkaar in de hoop op een beter resultaat. Je kunt hierdoor ernstige luchtwegklachten krijgen. Gebruik voor echt hardnekkige schimmel liever een antischimmelmiddel.
 • Maak de wanden en de vloer goed droog met een wisser of handdoek.
 • Ventileer tot de ruimte echt droog is. Heb je geen (klep)raampje dat je open kunt laten staan? Kijk dan of je mechanische afzuiging kunt (laten) aanleggen.
 • Droog natte handdoeken liefst buiten of in de droger, niet in de badkamer zelf.
 • Blijft je badkamer klam en vochtig? Doe de (vloer)verwarming aan om de ruimte droog te stoken. Vooral in de winter is het belangrijk om ook de badkamer te verwarmen.
 • Verf je badkamer met schimmelwerende muurverf. Haal wel eerst de bestaande schimmelvlekken weg, je kunt er niet overheen verven.
In de keuken is het een goed idee om tijdens het koken de afzuigkap op de hoogste stand aan te zetten of een keukenraampje open te zeten. Houd zo veel mogelijk de deksel op de pan.

Eerder schimmels in een koud huis

 • Zet de verwarming overdag op 18 graden of hoger. Verwarm niet alleen je woonkamer, maar je hele huis. In kamers waar het vaak koud is, krijgen schimmels meer kans om te groeien.
 • Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden. Doe de verwarming nooit helemaal uit!
 • Zorg dat de gordijnen niet tegen de verwarming hangen. Zet er liever ook geen meubels tegen aan.
Maar heel belangrijk blijft het om je huis goed te ventileren, liefst 24 uur per dag. Naast natuurlijke ventilatie kun je ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Zo’n systeem zorgt ervoor dat vochtige lucht tijdig wordt afgevoerd, waardoor de luchtkwaliteit in de hele woning verbetert. Een andere optie is het installeren van het anti condensatie systeem.
Nog een tip: haal kalk en vuil weg, zodat schimmels zich minder snel kunnen hechten.