Gelderse Vallei

Lange files in ochtendspits door ongelukken

Drukte op de A28
Drukte op de A28 © archief ANP
NIJKERK - In de ochtendspits zijn op verschillende plekken in Gelderland ongelukken gebeurd. Het is niet duidelijk of gladheid daarbij een rol heeft gespeeld. Het KNMI had voor het midden en oosten van het land code geel afgegeven.
Hoewel er flink was gestrooid, kon het vanochtend in heel Gelderland glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De waarschuwing van het KNMI gold tot 9.00 uur.
Doordat het wegdek door sneeuw of regen nat was en de temperatuur rond het vriespunt lag, was het in de ochtendspits dus oppassen geblazen.

Vijf auto's op elkaar

Op de A28 ging het mis in de richting van Amersfoort. Volgens de ANWB botsten bij Nijkerk vijf auto's op elkaar. Tussen de afrit Ermelo en Amersfoort-Vathorst stond meer dan 10 kilometer file.
Ook op de A12 richting Utrecht kwam het verkeer vast te staan door een ongeluk, net als op de A15 tussen Echteld en Meteren. Hoe de ongevallen konden gebeuren, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen

Later op de dag winterse buien

Vandaag is het droog met zonnige perioden. Volgens Weerplaza stijgt het kwik naar een graad of 2 of 3. Later in de middag neemt de bewolking toe en vanavond en vannacht trekken enkele winterse buien over de provincie.
"Met name op de Veluwe kan het gemakkelijk wit worden. De minima liggen rond het vriespunt", aldus Weerplaza.
Ook woensdag blijft een winterse bui mogelijk, bij maxima iets boven nul.