liveblog | 28 november 2023

Dubbele moord in volle McDonald's voor rechter

Wat dreef de 34-jarige verdachte Veysel Ü. uit Rozendaal toen hij maart vorig jaar de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar doodschoot in een McDonald's in Zwolle? Onder toeziend oog van onder meer ouders met kinderen en veelal jonge medewerkers. Welke impact heeft dat op de nabestaanden? En welke strafeis volgt daaruit? Dinsdag en donderdag is de inhoudelijke behandeling van deze zaak. Verslaggever Huibert Veth is erbij en houdt je op de hoogte via dit liveblog.
Laatst bijgewerkt: 28 november 2023, 14:55 uur
14:55

Einde voor vandaag

Het is meteen het slotstuk van vandaag. Donderdag om 9.30 uur gaat de zaak verder en houd Omroep Gelderland u opnieuw via dit liveblog op de hoogte. Dan zal ook de strafeis duidelijk worden.
14:50

Good cop/bad cop

Een vrouwelijke rechter neemt het vervolgens op wat zachtere toon over. Het lijkt een schoolvoorbeeld van de good cop/bad cop-methode. En met enig effect. Al is het opnieuw niet veel wat Veysel loslaat. "Ik heb veel spijt van alles", mompelt hij. "Wat bedoelt u met alles?", vraagt de rechter. "Waar ik van word verdacht", antwoordt Veysel. "Waarom?" Er volgt een lange stilte zonder antwoord. "Voor wie?", probeert de rechter nog een keer. "Voor iedereen", besluit Veysel.
14:45

'Vieze kankerjustitie'

Een van de rechters houdt Veysel voor dat hij hem moeilijk te peilen vindt. "Wie is de echte Veysel?", vraagt hij zich af. De rechter vertelt over de bezoeken die zijn vrouw en kinderen bij hem kwamen doen in de PI. In het bijzijn van zijn kinderen zou Veysel daar dingen hebben gezegd als: "Vieze kankerjustitie. Verkrachten mij hier." Nu zit justitie hier en zegt u steeds 'geen commentaar', werpt de rechter hem toe.
14:40

Waanstoornis of psychotische stoornis

Omdat er over mogelijke psychische stoornissen of beperkingen geen harde conclusies te trekken waren, was het advies om nader onderzoek te doen in het PBC. Daaraan heeft Veysel niet meegewerkt, constateert de rechter. Wel is gezien dat hij vaak luid praat, geagiteerd reageert en beledigend is richting medewerkers. Hij zou meermaals hebben gezegd dat hij justitie wil irriteren. "De rigide wijze waarop u medewerkers dwars wilt zitten, doet bizar aan", vertelt de rechter vanuit de observaties in de PI. "U gaat zelfs in een vervuilde cel zitten om hen dwars te zitten", spreekt zij Veysel toe. Er wordt dan ook gedacht aan een waanstoornis of psychotische stoornis die hij zou hebben ontwikkeld.
14:35

Zwakbegaafd

Bij Veysel is een IQ van 54 vastgesteld, vertelt de rechter. Dat is van een zwakbegaafd niveau. Dat past volgens haar niet bij iemand die een eigen bedrijf runt en diploma's heeft. Dat kan volgens de rechter wel worden verhuld door een gestructureerde omgeving. "Dat het beter lijkt dan het is."
14:10

Pauze

Er wordt gepauzeerd tot 14.30 uur.