Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Daar is de eerste sneeuwvlok: code geel voor gladheid

ARNHEM - Een echt wit laken lijkt er in een groot deel van de provincie niet meer te komen, maar de eerste vlokken zijn in Gelderland gevallen. Het KNMI geeft code geel af voor kans op gladheid door sneeuw, en in de nacht ook door bevriezing. Gemeenten en Rijkswaterstaat zetten het zout klaar.
In het oosten en op de Veluwe kan het plaatselijk glad worden door sneeuw, zegt het weerinstituut. In de loop van de nacht naar dinsdag is er met uitzondering van het westen kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Halverwege dinsdagochtend zal de gladheid op de meeste plaatsen verdwijnen. Dinsdag verloopt grotendeels droog, later volgen (winterse) buien.

Voorbereid

Gemeenten en wegbeheerders als Rijkswaterstaat hebben hun voorbereidingen getroffen. De gemeente Barneveld laat weten duizend ton strooizout beschikbaar te hebben. Barneveld strooit puur strooizout zonder toevoeging van vloeistof.
"Het blijft niet plakken aan de weg. Daarom wordt er pas gestart met strooien als het wegdek vochtig is, omdat het strooizout anders weg kan waaien." Dit strooizout is werkzaam tot ongeveer -7 graden. Bij lagere temperaturen is de werking minder goed.
Op deze kaart kun je zien waar strooiwagens van Rijkswaterstaat actief zijn.
Maandagavond vielen de eerste sneeuwvlokken van het seizoen in de provincie. Amateurweerman Mark Wolvenne plaatste op X beelden van sneeuw in Twello.
Ook in de Achterhoek viel maandagavond sneeuw.
In Arnhem ving Persbureau Heitink de eerste vlokjes door de lens.
Sneeuwvlokjes in Arnhem
Sneeuw in Arnhem
Sneeuw in Arnhem © Persbureau Heitink
Sneeuw in Arnhem
Sneeuw in Arnhem © Persbureau Heitink

'Gesloten sneeuwdek'

Volgens Weeronline ligt op ongeveer 29 dagen in het winterhalfjaar ergens in het land een gesloten sneeuwdek. Daarvan is sprake als er om 9.00 uur 's ochtends in de wintertijd een laag sneeuw ligt van ten minste 1 centimeter zonder dat de ondergrond zichtbaar is.
Het gemiddelde aantal dagen met een gesloten sneeuwdek neemt door opwarming van het klimaat wel snel af. In de vorige klimaatperiode 1981-2010 lag gemiddeld in het land nog op 37 dagen een gesloten sneeuwdek en halverwege de vorige eeuw was dat nog 58 dagen.