Stedendriehoek / Achterhoek

Een smartphoneverbod op school: hier bevalt het uitstekend

Mag dit nog? Foto ter illustratie.
Mag dit nog? Foto ter illustratie. © ANP
WARNSVELD - Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen. Bij het Isendoorn College in Warnsveld hebben ze het gebruik van de smartphone in de klas al verboden en dat bevalt de school goed. "We ervaren ontzettend weinig weerstand."
'Telefoon in de kluis of thuis', dat is sinds de herfstvakantie de afspraak op de middelbare school in Warnsveld. Het is een regel waar zeker in het begin lang niet iedereen blij mee was, weet rector Erwin Lutteke. "Toen we als school het besluit hadden genomen om de smartphone in de ban te doen, hebben we gelijk alle ouders daarin meegenomen. Het grootste gedeelte was er blij mee en had zeker ook begrip voor de nieuwe regel, maar er was ook een deel van de ouders dat het er niet mee eens was."
Dat kwam volgens de rector vooral doordat de school ervoor koos de telefoons ook tijdens de pauze te verbieden. "Een deel van de ouders is van mening dat de pauze onder de vrije tijd van leerlingen valt. Toen we ze daarop uitlegden dat het verbieden van een telefoon in de pauze bijdraagt aan meer rust op de school, begrepen ze onze beslissing wel."

De tijd geven

Inmiddels zijn de meeste leerlingen volgens Lutteke gewend aan het nieuwe beleid van de school. "De docenten zijn heel blij met de nieuwe regels en de leerlingen zijn er ook snel aan gewend geraakt. We ervaren ontzettend weinig weerstand. Je moet de leerlingen ook wel de tijd geven om te wennen."
Wel ziet de school dat een deel van de leerlingen in de pauzes het schoolplein verlaat om buiten het plein toch gebruik te kunnen maken van de telefoon. "We weten inderdaad dat het gebeurt, maar buiten ons eigen terrein kunnen wij er natuurlijk niks tegenin brengen."

Focus bij de les

Volgens onderzoeker ontwikkelingspsychologie Loes Pouwels van Radboud Universiteit zijn er genoeg redenen te verzinnen om de telefoon te verbannen op scholen, in ieder geval uit het klaslokaal. "Het belangrijkste is dat voor leerlingen de focus dan weer bij de les komt te liggen. Maar daarnaast zou het bijvoorbeeld ook voor de sociale veiligheid van docenten beter zijn. Omdat ze nu soms stiekem gefilmd worden."
Tegelijkertijd wil de onderzoeker benadrukken dat telefoons niet per definitie slecht zijn. "Het effect verschilt heel erg van persoon tot persoon. Zo zijn er ook leerlingen die bijvoorbeeld offline moeilijk aansluiting vinden of bezig zijn met een identiteitsontwikkeling en online anderen vinden die met dezelfde dingen worstelen."

Weinig onderzoek

Het is volgens Pouwels daarom belangrijk om goed te blijven monitoren wat de gevolgen zijn van een telefoonverbod op school. "Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Er verschijnen nu wel verhalen in de media over hoe leerlingen het ervaren, maar dat is vanuit wetenschappelijk oogpunt niet steekhoudend."
"We zitten nu eigenlijk in een experiment en de vraag is belangrijk voor de hele maatschappij. Het is belangrijk dat leerlingen les krijgen in media- en telefoongebruik, met of zonder telefoons in de klas", aldus Pouwels.

Mobiele telefoons niet toegestaan in de klas

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen, zo meldt de Rijksoverheid. Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. Als mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les, zijn ze wel toegestaan.