Arnhem en omstreken

Joriens huisje is beschimmeld, ze woont in de keuken

Jorien Hamers in haar beschimmelde woning aan het Arnhemse Talmaplein.
Jorien Hamers in haar beschimmelde woning aan het Arnhemse Talmaplein. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ze zien er idyllisch uit, de woningen uit 1916 aan het Talmaplein in de Arnhemse wijk Klarendal. Maar achter de voordeur regeert de schimmel. Jorien Hamers woont noodgedwongen in de keuken.
De keuken is de enige plaats waar ze kan zitten, zegt Jorien (63). "En waar ik een beetje kan ontspannen. Maar het is hier hartstikke vol, je kan hier amper je kont keren. Dat komt omdat ik niet in mijn woonkamer en ook niet in mijn slaapkamer kan zijn."
Haar hoekwoninkje is ruim honderd jaar oud en de schimmel zit overal. De schimmel in de woon- en slaapkamer is van dit jaar, legt ze uit. "Het is ooit begonnen in het toilet. Daar ben ik al jaren mee bezig, al voor 2017. Het enige wat ze doen is het cosmetisch oplossen."

'Plafond kwam naar beneden'

Ze, dat is verhuurder Vivare. Het oplossen, zegt Jorien, gebeurt met schimmelwerende verf of met een nieuw plaatje aan het plafond. "Maar dat hele plafond is verleden jaar naar beneden gekomen."
De bewoonster laat foto's zien. In slechts twee ruimtes in haar woning durft de Arnhemse 'te leven', beneden in de keuken en boven is ook nog een kamertje. Maar slapen doet ze boven in de slaapkamer niet. "Ik ga niet slapen naast de schimmel."
Door tocht en gebreken stookt ze zich een ongeluk. "Mijn energierekening rijst de pan uit, ik betaal 320 euro per maand."
Ik kan het niet aantonen, maar ik heb er gezondheidsklachten van
Bewoonster Jorien
Ze is naar de huurcommissie gestapt, want ze pikt het niet langer. "Ik kan het niet aantonen, maar ik heb er gezondheidsklachten van. Je wordt er ook depressief van. Ik heb een beroerte gehad en ik heb longproblemen. Hartproblemen ook. Het gaat lekker zo."
De aannemer is vanmorgen geweest. "Ik begreep dat het nog wel de hele winter in beslag kan nemen", zegt ze. "Het gaat natuurlijk regenen en die muren moeten eerst droog zijn, voordat ze er wat aan kunnen doen."
Een grote plek met schimmel aan de muur in een bovenkamer.
Een grote plek met schimmel aan de muur in een bovenkamer. © Omroep Gelderland
Jorien zamelde in de buurt handtekeningen in. "Ik heb lang niet iedereen gehad, maar ik heb veertig handtekeningen van mensen die met dezelfde klachten kampen. Sommigen al dertig jaar. Ze klagen dat Vivare er de laatste jaren niets aan heeft gedaan. En Vivare zegt pas na 2026 te willen verduurzamen."
Dat duurt haar veel te lang: "Dat kan evengoed 2030 zijn, ze hebben niets beloofd."
Omroep Gelderland sprak met andere bewoners in het rustieke buurtje. Ze willen niets voor camera zeggen, maar onderschrijven de klachten van Jorien. Ze jammert: "Ze hebben me de hele winter zonder plafond laten zitten, daar in die ruimte, terwijl de schimmel naar beneden droop. Als ik op de wc zit, dan krijg ik schimmel in mijn nek."
"Deze zaak heeft juist onze volledige aandacht", zegt een woordvoerder van Vivare. "De aannemer is al meerdere keren geweest om diverse problemen aan te pakken, maar tot nu toe is de zaak nog niet naar wens opgelost."
Jorien hoeft zeker niet tot na de winter te wachten, gaat hij verder. "Deze zaak heeft juist prioriteit om op zeer korte termijn opgelost te worden en niet pas na de winter."

Verhuurder: een woning moet drogen

Vivare zegt ook dat, nadat de oorzaak is opgelost, het lang kan duren voordat de schimmelproblemen helemaal verdwenen zijn. "Een woning moet drogen en dat duurt lang. Maar dat neemt niet weg dat er actie wordt ondernomen."
De Arnhemse wil die actie nu. "Ook voor al die andere mensen. Er zijn best wel wat bejaarden die er niet over klagen, maar je blijft hier meestal wonen tot je doodgaat."
Ondertussen blijven de bewoners naar de woningcorporatie bellen als er wat is, zegt Jorien. "Lekkage, schimmel en dan wordt het weer cosmetisch opgelost, maar structureel verandert er eigenlijk niets."
In het huisje van Jorien regeert de schimmel