Gelderland

Geen pak sneeuw, maar wél gladheid

Het wordt glad op de weg.
Het wordt glad op de weg. © ANP
ARNHEM - Tegen eerdere verwachtingen in wordt Gelderland vandaag niet getrakteerd op een wit landschap. Volgens weerkundigen valt het allemaal wel mee met die sneeuw. Tóch geldt er maandagavond code geel. Dat heeft alles te maken met winterse neerslag en gladheid.
Want er valt wel een soort sneeuw, namelijk natte sneeuw. Waar moeten we rekening mee houden? Vier vragen over het aanstaande weer.

Welk weer waar?

"In het oosten van de provincie is de temperatuur aan het dalen, terwijl die in het westen van Gelderland juist oploopt", vertelt een meteoroloog van Weerplaza. "Dat temperatuurverschil heeft gevolgen voor de neerslag. De kans op natte sneeuw neemt hierdoor toe. En die natte sneeuw is vooral te vinden in het oosten en noorden van de provincie. Het gaat niet wit worden voordat het donker is."
In hoeverre het gedurende nacht ook echt wit gaat worden, is de vraag. Wie weet zijn de eerste witte weilanden zichtbaar en ook de auto's hebben een kans op een dun wit laagje. Maar wil een weg wit worden, dan moet het tóch echt wat langer sneeuwen met een temperatuur van rond de nul graden. De bodem is nu nog te warm, zo stelt de deskundige.

Hoe gaan we om met de gladheid?

"Verder in de nacht wordt het droog en klaar het op, daarbij gaat het een graadje vriezen. Dan zijn de wegen nat. Dus morgenvroeg is er sowieso kans op lokale gladheid, door bevriezing van het weggedeelte. Vandaar dat die code geel nog geldt. Maar niet zozeer door de sneeuw als wel door ijs op de wegen", meldt Weerplaza.
IJzel kan moeilijk te zien zijn, meldt een woordvoerder van het KNMI. Daarbij is er kans op ongelukken door gladde wegen. Automobilisten moeten oppassen, maar ook wandelaars en fietsers moeten uitkijken. Bruggen, fiets- en voetpaden kunnen ook verraderlijk glad zijn. Door bevriezing of ijzel kan de gladheid moeilijk te zien zijn. Deskundigen adviseren om langzamer te rijden en een grotere afstand tot andere weggebruikers te houden.

Wat kan ik doen?

Door de gladheid ontstaat er een kans op vertragingen op de weg, in het openbaar vervoer en in het vliegverkeer. Om goed voorbereid op pad te gaan kun je de site van het KNMI in de gaten houden, of de weerberichten op Radio Gelderland volgen. Daarnaast is het raadzaam om langzamer te rijden en een grotere afstand aan te houden tot andere weggebruikers.
En voordat je in de auto stapt is het handig om even de actuele situatie van het verkeer te bekijken.

Blijft het glad?

Ook dinsdagochtend geldt nog code geel. In de loop van de nacht stopt de winterse neerslag en kan het natte wegdek bevriezen, wat leidt tot gladheid.