Rivierengebied

Bijna wereldkampioen, maar nét niet: 5 vragen aan dartbelofte Gian

Van Veen tijdens PDC Grand Slam of Darts
Van Veen tijdens PDC Grand Slam of Darts © ANP
POEDEROIJEN - Hij had als eerste Nederlander ooit wereldkampioen darts bij de jeugd kunnen worden. In het Engelse Milton Keynes speelde 21-jarige Gian van Veen uit Poederoijen zondag de finale tegen de 16-jarige Luke Litter. Van Veen verloor met 4-6 van de Brit. Michael van Gerwen en Berry Peer gingen hem daarin voor. Ook zij stonden ooit in die finale, waarbij de winst op een nippertje aan hen voorbij ging.

Hoe heb jij de wedstrijd ervaren?

"Heel dubbel. Het is een finale waar je al maanden naar uit kijkt. En de wedstrijd is redelijk kort, dus je weet dat je er gelijk in moet komen. Dat is niet gelukt. Ik begon niet goed, en de tegenstander wel. Dan kom je 5-1 achter te staan en dat is balen. Daar baal ik nog steeds van want ik begin gewoon te slecht. Aan de andere kant kwam ik daarna wel goed terug tot 5-4. Ik miste één pijltje op de dubbel, anders was het nog 5-5 geweest."

Je hebt eerder verteld dat je niet bezig bent met de druk en alle ogen die nu op je staan. Heeft dat nu dan toch meegespeeld?

"Ik denk het wel, onbewust. Tijdens de wedstrijd ben je aan het balen dat het niet goed gaat en dat je steeds verder achter komt te staan. Dan is het lastig om er weer in te komen, maar bij de 5-1 dacht ik 'ik kan toch niet meer winnen'. Dan komt er toch een soort ontspanning. Daarna ben ik ook nog teruggekomen. Ik ben ook trots dat ik de finale heb gehaald, maar nu is het vooral flink balen. Maar goed, ik heb er wel gestaan. Het is weer een ervaring van een grote wedstrijd op een groot podium en dat kan ik meenemen naar het WK."

Daar ga je 15 december heen. Vanavond is de loting en het zou zomaar kunnen dat je weer tegen Luke Litter moet.

"Ik weet inderdaad al dat ik tegen 1 van de andere 32 internationale qualifiers moet. Dus dat kan tegen een andere Nederlander zijn, maar ook een Japanner bijvoorbeeld en dat ik diegene helemaal niet ken. En tussen die 32 qualifiers zit ook Luke Litter. Het zou aan de ene kant leuk zijn om hem te loten, want altijd leuk om revanche te halen. Maar aan de andere kant is het een lastige tegenstander die je dan liever niet de eerste ronde zou hebben."

Hij staat wel 115 plekken onder je op de ranglijst.

Dat klopt inderdaad, maar die lijst kun je wat dat betreft negeren. Ik heb in januari mijn tourkaart gehaald, waardoor ik aan de grote wedstrijden mee kon doen en kon stijgen op de ranglijst. Maar daar moet je minstens 16 voor zijn. Litter was in januari pas 15, dus hij heeft die kaart niet gekregen en dus niet aan die wedstrijden mee kunnen doen. Als hij wel had meegedaan, had hij veel dichter bij mij in de buurt gestaan."

Je hebt gezegd: 'volgend jaar ga ik fulltime darten'. Heb je al ontslag genomen?

"Ja! Althans ik heb het ingediend. Eind december loopt mijn contract af dus dan ga ik fulltime darten. Ik train nu een uurtje per dag. Dat laat ik richting het WK nog zo, want het lijkt voor nu te werken. Maar volgend jaar ga ik dan zo'n drie uur per dag trainen. Het komt ook voor dat je meerdere wedstrijden per dag speelt, dus daar kan ik dan veel beter op trainen dan nu. En de rest van de tijd? Dat moet ik nog even zien. Ook leuk om met andere jongens te kunnen trainen, maar ik wil ook mijn conditie gaan trainen. Dat kan ook zeker helpen bij lange wedstrijden."