Gelderse Vallei

Iedereen verdrietig na ontplofte cobra: 'Alleen maar slachtoffers'

Een man komt een Cobra inleveren bij een inleveractie. Foto ter illustratie.
Een man komt een Cobra inleveren bij een inleveractie. Foto ter illustratie. © ANP
KOOTWIJKERBROEK - Eén knal verandert de levens van een grote groep mensen. Op 31 december 2021 gaat het helemaal mis in Kootwijkerbroek. Een groep jongeren viert daar Oud & Nieuw. Eén van hen wil een cobra 6 - zwaar illegaal vuurwerk - afsteken. De cobra ontploft te snel, de 16-jarige jongen raakt zijn rechterhand kwijt. 'Compleet verbrijzeld', is de conclusie van de politie, die niets terug kan vinden van de hand. De rechter sprak maandagochtend met de jongeman die het vuurwerk aan het slachtoffer verkocht.
"In deze zaak zijn alleen maar slachtoffers." Het wordt keer op keer herhaald tijdens de rechtszaak. Natuurlijk moet de inmiddels 18-jarige jongen zijn rechterhand missen. Maar ook de jongens die om hem heen zaten tijdens Oud & Nieuw zijn getraumatiseerd. Zijn moeder, die hem op kwam halen toen ze hoorde dat er 'iets ergs gebeurd was', is getraumatiseerd.
"Het lukt me nog steeds niet om mijn eigen gevoelens toe te laten", zegt ze in haar emotionele slachtofferverklaring. "Er zit voor altijd een wond in ons hart." Maar ook het leven van de verkoper van het vuurwerk, die op dat moment 18 was, staat op zijn kop. "Mijn ouders vertrouwden me daarna helemaal niet meer, ik kan geen auto verzekeren, én ik voel me nog steeds enorm schuldig voor wat er is gebeurd. Het is gewoon klote."

Nog één keer knallen

De verkoper vertelt dat hij dat jaar voor het laatst vuurwerk wilde afsteken. "Eigenlijk vind ik carbid veel mooier, dus ik had besloten te stoppen met vuurwerk. Maar ik wilde dan nog één keer vuurwerk afsteken, met een extra harde knal." Hij zocht iemand bij wie hij cobra's kan kopen. "En toen heb ik gelijk ook voor wat vrienden en klasgenoten cobra's gekocht. Die heb ik doorverkocht, maar niet met veel winst."
Het slachtoffer is één van de jongens die vuurwerk van hem koopt. "Hij heeft 15 cobra's gekocht. Ik heb er ook een aantal zelf gehouden, die heb ik al ruim voor Oud & Nieuw allemaal afgestoken. Allemaal zonder problemen." De politie komt hem op het spoor, en probeert hem in de val te lokken door zich 1 december voor te doen als potentiële koper. "Maar toen had ik alles al verkocht of afgestoken." Bij een huiszoeking komt de politie wel een lege verpakking tegen, maar geen cobra's.

Droombaan kwijt

Op 31 december gaat het gruwelijk mis. Het slachtoffer wil de cobra afsteken. Iemand anders uit de groep houdt een aansteker bij de cobra. "Maar ik zag niet waar de lont zat", zegt hij in een getuigenverklaring. Voordat het slachtoffer de cobra weg kan gooien, ontploft het vuurwerk. Zijn rechterhand is hij kwijt. En daarmee stopt zijn droombaan in de staalbouw ook.
De rechtszaak vindt pas nu, twee jaar later, plaats, omdat de jongemannen eerst mediation hebben gevolgd. "Dat was fijn", zegt de verkoper. "Ik zag hem wel op school, maar ik wist niet goed hoe het met hem ging. Nu hebben we alles uit kunnen praten." De jongemannen zeggen allebei dat het goed is tussen hen. Er is geen wrok, ze kunnen in de toekomst samen een biertje drinken. Sterker nog: tijdens een schorsing van de rechtszaak gaan de twee samen een peukje roken.

Eis: 150 uur taakstraf voorwaardelijk

Het draait deze maandag dan ook vooral om de vraag: in hoeverre is de verkoper schuldig aan het letsel van het slachtoffer? Dat hij zich heel schuldig voelt, blijkt uit alles. Maar juridisch is de vraag of het feit dat hij het vuurwerk verkocht heeft, ook betekent dat hij verantwoordelijk is voor de gevolgen. De Officier van Justitie vindt van wel, zijn advocaat van niet, onder andere omdat de moeder van het slachtoffer ook wist dat de jongen vuurwerk had. De Officier van Justitie ziet ook dat het mediation-traject heeft geholpen, dat de jongemannen goed met elkaar omgaan en dat de verkoper zó onder de indruk is dat hij dit niet nog een keer zal doen. Daarom eist ze een voorwaardelijke taakstraf van 150 uur. Op 11 december doet de rechter uitspraak in deze zaak.