Achterhoek

Debutant Timo van de Sande wint Gelderse Kleiroze

Timo van de Sande
Timo van de Sande © Omroep Gelderland
ULFT - Timo van de Sande heeft met zijn nummer ‘Gemaskerd’ de Gelderse Kleiroze gewonnen. De prijs werd tien jaar geleden in het leven geroepen om de dialectmuziek een extra podium te geven.
Timo, die normaal in het Engels zingt en af en toe in het Nederlands, was vorig jaar uitgenodigd om een nummer te schrijven in het Achterhoekse dialect. Hij ging die uitdaging aan.
"Mijn eigen liedje heb ik samen met Kevin (Raayman, red.) van De Boetners vertaald naar het Achterhoeks. Dat liedje viel zo in de smaak dat ik werd genomineerd. Dus dat ga ik vaker doen, denk ik", lacht de debutant.

Achterhoekse roots

Hoewel hij al een tijdje in Wijchen woont, is hij zijn Achterhoekse roots altijd trouw gebleven. "Ik praat geen Achterhoeks, maar ben er wel mee opgegroeid, met mijn opa en oma en schoonouders die het spreken."
Ook voelt hij zich een echte Achterhoeker. "Ik vind het dan ook hartstikke mooi dat ik hiervoor genomineerd werd, en dat ik heb gewonnen is echt supergaaf. Dat had ik niet verwacht."
De andere genomineerden waren Eric Heutinck met Deerne Claudia en Paul Mulder met Louïse uut Gries. De nummers werden beoordeeld door een vakjury en publiek.
De uitreiking vond zondag plaats tijdens muziekfestival Plat Gespöld in de DRU in Ulft.