Rijk van Nijmegen

Bezoekers nemen afscheid van Afrika Museum: ‘Dit was jeugdsentiment'

Bezoekster Fatiy Simba en haar dochter nemen afscheid van het Afrika Museum
Bezoekster Fatiy Simba en haar dochter nemen afscheid van het Afrika Museum © Omroep Gelderland
BERG EN DAL - Het Afrika Museum heeft de deuren gesloten. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum in Berg en Dal konden bezoeken. Tot teleurstelling van trouwe bezoekers die vandaag afscheid kwamen nemen van hun geliefde museum: “Dit is jeugdsentiment.”
“Het is toch een soort sentimentele reis. We kwamen hier vroeger altijd met de kinderen”, zegt Gabriëlle Berning. Ook vandaag is haar - inmiddels volwassen - dochter mee. Vooral de tuin met Afrikaanse huisjes gaan ze missen. “We doen buiten nog een laatste rondje. Echt jammer dat het hier ophoudt.”
Het Afrika Museum, dat sinds een paar maanden de naam Wereldmuseum droeg, stopt na onenigheid tussen de paters die het museum in 1954 oprichtte, en het Wereldmuseum dat in 2014 het beheer overnam. De samenwerking tussen beide partijen loopt officieel tot en met 2024, maar het Wereldmuseum besloot de deuren nu al dicht te doen.

Van jongs af aan

“Jammer dat het nu stopt”, zegt Iris Hopman, die jaarlijks het museum bezoekt. “Dit is voor mij jeugdsentiment. Ik kom hier al van jongs af aan. Vandaag kom ik echt afscheid nemen. Ik vond het altijd leuk om hier te komen.”
Het Afrika Museum begon als missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over Afrikaanse religies. Sinds de loop van de twintigste eeuw toonde het museum ook hedendaagse Afrikaanse kunst.
Dit was een feest der herkenning. Ik ben geboren in zo'n hutje.
Fatiy Samba, bezoekster
Voor Fatiy Samba (39), Nijmeegse met Afrikaanse roots, was het museum een feest der herkenning: “Ik ben geboren in zo’n zelfde hutje als hier buiten staan. Die hutjes ga ik het meest missen. Die vind ik het allermooiste. Dat staat gewoon hier in Nederland!”
“In 2001 zag ik ze voor het eerst. Dat vond ik zó mooi dat ik de binnenkant van het museum niet eens heb gezien. Ik bleef alleen bij die hutjes. Ik ben sindsdien wel een keer of vijf geweest. Nu kom ik voor een laatste keer afscheid nemen.”
Afrikaanse huisjes in het buitenmuseum
Afrikaanse huisjes in het buitenmuseum © Omroep Gelderland

Nieuwe bestemming

De Nijmeegse hoopt dat de hutjes, en de rest van de collectie, een nieuwe bestemming krijgen. “Mensen die niks van Afrika weten, kunnen hier een kijkje nemen. Dan krijgen ze toch een idee hoe het daar is. Dat vind ik heel belangrijk.”
Wat er met de collectie van het Afrika Museum gaat gebeuren is nog onduidelijk. Zowel de paters als het Wereldmuseum willen een nieuw museum openen en voeren een strijd over de collectie, nalatig onderhoud van het buitenmuseum en geld.