Stedendriehoek

Velen zagen drama A1 gebeuren: wat doet zoiets met je?

File voor de plek van het ongeluk
File voor de plek van het ongeluk © Rens Hulman
LOCHEM - Een vrouw kwam zaterdagavond om het leven toen zij op de A1 bij Bathmen naar een verloren telefoon zocht. Velen zagen het ongeluk gebeuren. Wat doet dat met die ooggetuigen en wat kunnen zij met deze schokkende ervaring doen?
"Mensen krijgen te maken met een heel ingrijpende gebeurtenis. Het is een afschuwelijk ongeluk, waarvan ook nog eens veel mensen getuigen zijn geweest. Dat zorgt voor veel impact", stelt woordvoerder Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland zondag.

Hoe reageren mensen op zo'n gebeurtenis?

"Mensen hebben eigenlijk niet zoveel controle op de manier hoe ze reageren. Op het moment dat je geconfronteerd wordt met zo'n ingrijpende gebeurtenis, dan zorgt dat voor de aanmaak van adrenaline. Daardoor ga je vechten, vluchten of bevriezen. Vechten is bijvoorbeeld in de actiestand eerste hulp verlenen. Dat zijn automatische reacties van het lichaam. Het kan ook zijn dat iemand daar niet toe in staat is, omdat hij bevriest."

Heb je direct een trauma?

"Nee, wij spreken van een traumatische ervaring. De aanmaak van adrenaline zorgt er wel voor dat je stressklachten kan ervaren. Slecht slapen, herbelevingen van de situatie, slecht eten of verminderde concentratie. Bij acht op de tien mensen verdwijnen die stressklachten in de loop van de dagen. Als je er op een goede manier mee omgaat, hoeft dat zeker geen trauma te worden", stelt Heerkens.

Wat moet je in zo'n situatie doen?

"Zoek contact met bijvoorbeeld Slachtofferhulp Nederland. Wij bieden een luisterend oor en wij monitoren de stress van mensen. Dat doen we op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Als wij denken hier is wat extra's nodig, dan zullen wij vaak doorverwijzen."
Roy Heerkens
Roy Heerkens © Omroep Gelderland
Vijftien mensen gingen na het zien van het ongeval naar het politiebureau in Deventer om te praten met speciaal opgeleide agenten.

Hoe gaat Slachtofferhulp met die mensen om?

"Wij krijgen de namen en nummers van mensen die al bij de politie in beeld zijn. Die gaan we sowieso bellen. Maar het kan ook zijn dat mensen zijn doorgereden en toch wat mee hebben gekregen van dat afschuwelijke ongeval en daar alsnog last van krijgen. Weet dan dat wij er ook voor jullie zijn", benadrukt Heerkens.

Moet iedereen met een psychiater praten?

"We zetten niet het zwaarste geschut in. Als je iedereen die een ongeval heeft gezien met een psychiater laat praten, dan kan dat averechts werken. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mensen zijn best wel veerkrachtig. Het maakt veel indruk zo'n ongeluk, het kan ook zorgen voor stressklachten, maar we weten dat bij de meeste mensen die klachten gewoon verdwijnen. Mensen veren als het ware terug."
"Dat betekent niet dat je zo'n gebeurtenis vergeet. Als je herbelevingen krijgt en het ongeluk steeds op je netvlies krijgt, is dat een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. Maar we weten dat dat bij de meesten minder gaat worden. Als je het steeds weer blijft zien, is iets aanvullends nodig. Bijvoorbeeld stressreducerende therapie, zoals EMDR. Dat is een therapie die de lading van een bepaalde gebeurtenis af kan halen, waardoor je er niet veel last meer van hebt."