Stedendriehoek

Sneeuw en 'spiegelgladde' wegen verwacht

Weerplaza verwacht enkele centimeters sneeuw.
Weerplaza verwacht enkele centimeters sneeuw. © ANP
Het gaat sneeuwen vandaag. Aan het einde van de middag begint het winterse weer en in combinatie met de lage temperaturen wordt er gladheid voorspeld op de weg. KNMI waarschuwt voor 'spiegelgladde' wegen en kondigt voor maandagavond code geel af in Gelderland. Vooral in de avond en nacht, maar ook op dinsdagochtend is het opletten geblazen.
Update van de weerkundigen:
Het is maandag bewolkt en er wordt een behoorlijke hoeveelheid neerslag verwacht. De temperatuur komt niet boven de 3 graden uit. "Als het gaat sneeuwen, gaat de temperatuur snel onderuit en ligt deze niet hoger dan 1 graad", zegt Donny de Koning van Weerplaza.

Opletten in het verkeer

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwt voor kans op ongelukken door gladde wegen. Vooral voor het verkeer is dit weer verraderlijk, aldus het KNMI, want de weg kan in korte tijd 'spiegelglad' worden. En tipt dat door bevriezing de gladheid soms moeilijk te zien is. Zij adviseren om tijdens code geel langzamer te rijden en grotere afstand te houden tot andere weggebruikers. Ook kunnen bruggen en fiets- en voetpaden glad zijn.
Weerman Johnny Willemsen van Weerplaza verwacht dat de 'gladheidsperikelen' in Gelderland pas vanavond beginnen, na de avondspits. "Er is vooral kans op natte sneeuw. Her en der misschien droge sneeuw. Rondom de grens bij Overijsel is de kans op sneeuw vóór de avond het grootst." In de rest van de provincie valt de sneeuw later op de avond.
"Deze kan zorgen voor gladheid in de nacht en op dinsdagochtend. Vooral dan is het opletten geblazen", aldus de weerman.

'Sneeuwdek' van enkele centimeters

De meteorologen van Weerplaza praten zelfs over een sneeuwdek van enkele centimeters. Op de beelden is de zien dat vooral de oostelijke helft van onze provincie dan te maken krijgt met sneeuw.
"Vooral op hoger gelegen gebieden zoals de Veluwe en grasvelden en tuintafels blijft het liggen." In het westen en zuiden van Gelderland verwacht De Koning 1 tot 2 centimeter sneeuw, in het noordoosten kan dat zelfs oplopen tot 5 centimeter. "Lokaal zelfs wat meer."

Later in de week

En daar blijft het niet bij: ook op dinsdag worden er in de avond winterse buien voorspeld. Woensdag blijft het droog.
Later in de week is er weer neerslag voorspeld, maar de verwachting is dat het komt in de vorm van regen. "Maar dat kan ook natte sneeuw zijn", vertelt de weerman. In de nachten hebben we met vorst te maken, dat kan ook eind deze week voor gladheid zorgen.