Arnhem en omstreken

Tientallen Romeinse graven ontdekt aan rand woonwijk

Bloklichting van het dubbelgraf van vrouw en kind
Bloklichting van het dubbelgraf van vrouw en kind © Leo Smole (archeoloog gemeente Arnhem)
ARNHEM - Een bijzondere vondst aan de rand van de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Op een plek waar nieuwe woningen moeten komen, is een grafveld uit de Romeinse tijd blootgelegd. Volgens archeoloog Leo Smole gaat het om 78 graven. Behalve beenderen zijn er onder meer mantelspelden, een glazen armband en een glazen flesje aangetroffen. Ook kwam er heel veel aardewerk naar boven.
De archeologische opgraving is gedaan bij wijkcentrum De Buitenplaats aan de zuidkant van Schuytgraaf, waar vroeger boerderij De Laar stond. Smole vertelt dat er vooral crematiegraven zijn aangetroffen.
"In die tijd werden overledenen op de brandstapel gelegd. Verbrande beenderen werden daarna verzameld en begraven. Soms werden resten eerst gewassen en in doeken begraven", legt hij uit.
Volgens de archeoloog van de gemeente Arnhem dateren de vondsten van het jaar 50 na Christus tot aan het einde van de Romeinse tijd, zo'n 400 jaar later. "In die periode was op deze plek een kleine nederzetting. Vanuit dat dorpje keek men uit op grafheuvels met greppels eromheen."

Vrouw en kind

Smole noemt enkele bijzondere vondsten: een vrouw en kind, maar ook een hond die naast iemand begraven lag. "Dan kun je je afvragen wie er eerst is overleden." De archeoloog noemt de vondsten niet uniek, maar voor hier wel heel bijzonder.
Zorgvuldig neergelegd aardewerk in een grafkuil
Zorgvuldig neergelegd aardewerk in een grafkuil © Leo Smole (archeoloog gemeente Arnhem)
De objecten die zijn aangetroffen, zoals kruiken, borden en schalen van aardewerk, kunnen afkomstig zijn uit andere delen van het Romeinse rijk. "Het kan geïmporteerd zijn", weet Smole, "bijvoorbeeld uit Trier of uit Keulen."

'Zoveel moois opgegraven'

Alle menselijke resten en voorwerpen die zijn opgegraven, worden voor onderzoek naar het Archeologisch Diensten Centrum in Amersfoort gebracht. Als specialisten alles in kaart hebben gebracht, gaat het weer terug naar Arnhem en dan wordt het rapport geschreven.
"Het wordt dan opgeslagen in ons archeologisch depot. Het zou mooi zijn als alles een keer tentoongesteld kan worden in Rozet (erfgoedcentrum in Arnhem, red.). Want er is zoveel moois opgegraven."
Eerder werden in Schuytgraaf ook al Romeinse nederzettingen en crematiegraven ontdekt. Ook werd aan de noordkant van de nieuwbouwwijk een weg uit de vroege middeleeuwen blootgelegd.
Een bronzen gesp en een pincet die onlangs zijn opgegraven
Een bronzen gesp en een pincet die onlangs zijn opgegraven © Leo Smole (archeoloog gemeente Arnhem)