Arnhem en omstreken

Dicteecircus strijkt neer in Arnhem: 'De tekst landde goed bij het publiek'

De deelnemers aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal in Arnhem
De deelnemers aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - 'Ammehoela', 'trolleybus' en 'wiedeweerga'. Het zijn woorden die vandaag voorbijkwamen tijdens het Groot Dictee der Nederlandse taal in Rozet in Arnhem. Twintig bekende Nederlanders en luisteraars van 'De Taalstaat' van NPO Radio 1 deden mee aan het dictee.
Het is muisstil op de derde verdieping van bibliotheek Rozet in Arnhem als voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet begint aan de eerste zin van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2023. Het dicteecircus is in Arnhem neergestreken, de stad van de trolleybus en de honderdtien jaar oude zoo, waar cheeta’s zich thuis voelen.
Twintig luisteraars van het programma De Taalstaat zitten recht tegenover twintig prominenten, zoals cabaretier Guido Weijers, kinderboekenschrijfster Tosca Menten, thrillerauteur Charles den Tex en zangeres Lakshmi.
Schrijver Wim Daniëls schreef de tekst van het dictee. "Ik vind hem heel geestig", zegt presentator van De Taalstaat Frits Spits. "Er zit veel onderkoelde humor in zijn teksten, dus het is niet alleen een gortdroog dictee, maar het gaat ook ergens over." In dit geval over Nederland na de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen week. "De tekst landde heel erg goed bij het publiek."

'Bij de kleine woordjes ga je voor gaas'

De prominenten maakten gemiddeld 35 fouten. "Het was een fluitje van een cent", grapt cabaretier Guido Weijers. "Je denkt tijdens het schrijven, het valt wel mee, maar juist bij de kleine woordjes ga je voor gaas."
Weijers wil het volgend jaar graag opnieuw gaan proberen. "Ik heb vooraf gezegd: ik wil eerst kijken hoe het gaat. Een soort van nulmeting, om te kijken hoe slecht ik eigenlijk ben. Dus ik moet volgend jaar revanche nemen."
Schrijfster Lydia Rood werd de winnaar bij de prominenten. Ze maakte in totaal tien fouten. "Maar twee meer dan de echte winnaar, dus ik ben apetrots", zegt Rood. "Mijn hele familie had er op gerekend dat ik zou winnen, dus ik kan er wel mee thuiskomen."

Twee winnaars

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd dit jaar gewonnen door Walter Oussoren, docent Nederlands uit Alphen aan den Rijn, en Emiel Heuff uit Groningen. Beiden hadden maar acht fout.
"Ik vind het geweldig", glundert Heuff. "Ik heb er heel erg naar uitgekeken. Dat je dan eerste wordt is natuurlijk super fantastisch." Stiekem heeft de Groninger wel flink lopen oefenen. "Ik heb alle dictees van de voorgaande jaren gemaakt en ik heb een boekje met de 5000 lastigste dicteewoorden aangeschaft."
Heuff mag een jaar lang samen met Oussoren de titel dragen. "Ik ga iedereen er jaloers mee maken", zegt hij. "En volgend jaar mag ik plaatsnemen in het nakijkteam, dus dat geeft de trots ook wel weer een plekje."