Rivierengebied

Opheusden kiest voor traditionele Zwarte Piet

Zwarte Pieten in Opheusden
Zwarte Pieten in Opheusden © Omroep Gelderland
OPHEUSDEN - Bij de Sinterklaasintocht zaterdag in Opheusden werd de Sint vergezeld door traditionele Zwarte Pieten. Dat was een bewuste keuze van de organisatie.
"Wij luisteren naar de mensen in het dorp. Die willen de traditionele Zwarte Piet. En daarnaast zijn er de sponsors. Die geven aan: Zwarte Piet en anders sponsoren we niet", legt Mark van de Peppel van de organisatie uit.

'Geen problemen met Zwarte Piet'

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had een brief aan de gemeente Neder-Betuwe gestuurd met het verzoek de intocht aan te passen. "Wij hebben geen geluiden gehoord bij ons uit het dorp en omgeving dat mensen problemen hebben met Zwarte Piet", benadrukt Van de Peppel.
Sint en zijn Pieten
Sint en zijn Pieten © Omroep Gelderland
"Dan vinden wij: er zijn genoeg intochten die aangepast zijn waar mensen voor kunnen kiezen, of ze kunnen naar een intocht met traditionele Zwarte Pieten. Dus die keuze is er nu. Mede daarom passen we niet aan."
Burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe was na afloop een "tevreden burgemeester". KOZP kwam niet opdagen in Opheusden. "Ik ben blij dat de kinderen een feest hebben gehad en niks in de gaten hebben gehad wat op de achtergrond speelde. Wat de volwassenen voor ruzies maken, moet buiten hun omgaan. En dat is vandaag gelukt."

'Kost veel tijd en aandacht'

De brief van KOZP heeft wel veel werk als gevolg gehad. "Ik ben verantwoordelijk voor de openbare orde. Als KOZP wil komen, moet ik voorbereid zijn. En uit onze gemeenschap komt dan veel weerstand. Ook daarop moet ik voorbereid zijn. En dat geldt ook voor de Sinterklaascomités. Nu stonden politie en ME klaar. Dat kost ontzettend veel tijd en aandacht", benadrukt de burgemeester. Die vindt dat de brief van KOZP ook te laat was. "Het kwam nu als een dreigement over, 14 dagen voor tijd."
"Ik heb in de vergunning geen voorwaarden gesteld aan de verschijningsvorm van Zwarte Piet. Dat moet volgend jaar wellicht wel. We gaan begin volgend jaar bij elkaar zitten hoe we het Sinterklaasfeest gaan vieren."

Ook Zwarte Pieten in Dodewaard

In buurdorp Dodewaard werd de Sint overigens ook vergezeld door traditionele Zwarte Pieten. De goedheiligman kwam daar zaterdag met een 'stoomboot' op wielen aan bij de Loswal.
Na de ontvangst ging de stoet via de Waalbandijk naar de sporthal waar het Sinterklaasfeest werd voortgezet. Voor zover bekend is die intocht ook rustig verlopen.
Zwarte Pieten in Dodewaard
Zwarte Pieten in Dodewaard © Marco van Deick/Persbureau Heitink