Noord-Veluwe

Reinier lost een Rubik's Cube in nog geen 6 seconden op

Reinier Schippers
Reinier Schippers © Omroep Gelderland
ERMELO - In Ermelo is dit weekend het NK Speedcubing. In een sporthal komen zo'n 250 mensen samen die zo snel mogelijk de beroemde Rubik's Cube oplossen. Dus alle kleurtjes moeten bij elkaar in hetzelfde vlak zitten, en dat kunnen sommige mensen heel snel.
5,73 seconden. Dat is de recordtijd van tweevoudig nationaal kampioen Reinier Schippers. "Het is puur ervaring en heel veel doen, zodat je het zelfs blind kan", benadrukt hij. "Als je zeven formules kent, kun je het oplossen."
Reinier vertelt dat hij er niet meer bij na hoeft te denken, zo vaak is hij met de kubus in de weer. "Het leuke is steeds beter worden in wat je doet. Je leert het ooit een keer oplossen. Naarmate je dat steeds beter kunt, blijft het leuk om steeds sneller te worden", legt hij uit. "En het is een community. Je ziet elkaar elke maand bij een evenement."

'Iedereen kan het leren'

Je hoeft volgens Reinier niet superslim te zijn om de kubus op te lossen. "Je ziet wel dat veel mensen een wiskundige achtergrond hebben, maar iedereen kan het leren. Je hebt wel iemand nodig die je het uitlegt. Maar als je een YouTube-video opzoekt, kan je het in een paar dagen leren oplossen. Je moet wiskundig inzicht leuk vinden, je hoeft er niet per se goed in te zijn. Je hoeft geen hoog IQ te hebben."
Blessuregevoelig is speedcubing niet, "Leken draaien met de polsen. Ik alleen met de toppen van mijn vingers. Dat kost geen kracht. Blessures krijg ik niet", benadrukt de tweevoudig nationaal kampioen. Zijn droom is om een nationaal record te pakken.
Kijk naar een reportage:
Zo snel wordt een rubik's cube opgelost