Stedendriehoek

Vermiste trouwjurk blijkt in Deliana's kast te hangen

Deliana Bruil en Leonie te Wierik-Roeterdink proosten op een goede afloop.
Deliana Bruil en Leonie te Wierik-Roeterdink proosten op een goede afloop. © Deliana Bruil
APELDOORN - De verbijstering bij Leonie te Wierik-Roeterdink uit Bathmen was groot toen ze ontdekte dat er iets mis was gegaan met haar trouwjurk. Na de grote dag had ze hem afgeleverd bij de stomerij. Maar ze kreeg een andere jurk terug. Na een grote zoektocht kwam ze uit in Apeldoorn, bij de kersverse bruid Deliana Bruil.
Toen haar gestoomde jurk in een hoes mee naar huis ging, heeft Leonie haar jurk met verpakking en al in de kast gehangen met het idee er snel een plekje voor te vinden. Maar toen overleed haar oma en ging haar aandacht uit naar andere zaken, schrijft RTV Oost. Pas vier weken later bracht ze de jurk naar zolder om daar op te bergen in een speciaal voor de jurk aangeschafte kast.
"Toen ik de jurk uit de verpakking haalde, stopte mijn hart zowat. Ik ging van verwarring naar verbijstering, van boosheid naar heel veel verdriet. Echt een emotionele rollercoaster." De jurk in de hoes was niet van haar.
Een belletje naar de stomerij loste niets op. Er had zich namelijk niemand gemeld met hetzelfde probleem als Leonie. "Vermoedelijk hangt-ie bij iemand in de kast die niets in de gaten heeft", vertelde Gert-Jan van Leeuwen, de eigenaar van de stomerij aan RTV Oost.

'Volgens mij heb ik je jurk'

Daarom heeft Leonie haar verhaal massaal gedeeld op sociale media. Ook was ze te horen op verschillende landelijke radiostations en te zien bij Editie NL. Honderden berichten kwamen binnen, iedereen wilde Leonie helpen.
En daar zat de gouden tip tussen; namelijk de bruidsjurkwinkels benaderen waar ze het merk jurk verkopen. "Die hebben alle bruiden gebeld die ze de afgelopen tijd zo'n jurk in deze maat hebben verkocht. En zo kreeg ik vanmiddag een vrouw aan de lijn die zei: volgens mij heb ik je jurk."
En dat verlossende woord kwam van Deliana Bruil uit Apeldoorn. "Ik werd gebeld door de bruidsmodezaak waar ik hem gekocht heb: er is een trouwjurk zoek. Of ik wilde kijken of ik wel de juiste jurk heb", vertelt Deliana.
De kersverse bruid Deliana Bruil. Leonie had haar jurk per ongeluk meegekregen.
De kersverse bruid Deliana Bruil. Leonie had haar jurk per ongeluk meegekregen. © Deliana Bruil
De Apeldoornse is direct gaan kijken. "Toen ik keek dacht ik eerst nog steeds dat het mijn eigen jurk was. Ik haalde hem voor de zekerheid toch maar even uit de zak. Toen dacht ik: hè, maar die van mij heeft toch een open rug? Toen zag ik ook dat het een ander merk was. Of ik even online wilde kijken. Nou, ik hoefde maar trouwjurk in te typen, en heel internet staat er vol mee."

Eind goed al goed

Uiteindelijk is alles weer op zijn pootjes terechtgekomen en hangen de juiste jurken weer bij de juiste bruiden in de kast. "Het was een aardige week zo, anders dan normaal. Iedereen wilde helpen, ik heb van zoveel mensen bericht gehad, echt hartverwarmend", blikt Leonie terug.
Deze zaterdag was om 12.00 uur de jurkwissel. Deliana en Leonie hebben er zelfs nog een glaasje bubbels op geproost. Deliana is in ieder geval dolblij dat ze haar eigen jurk weer terug heeft.
"Ik ben op 26 augustus getrouwd in Hoevelaken. Het was een fantastische dag. Dit verhaal maakt het helemaal onvergetelijk, maar ik ben nog steeds overdonderd door dit alles", klinkt het.

Hoe kon dit nou gebeuren?

Gert-Jan van Leeuwen, de eigenaar van de stomerij, is ontzettend blij dat het allemaal goed is afgelopen. "Megafijn dat het is opgelost", laat hij weten. "Hoe het is gebeurd? Ik weet het niet. Dat hebben we niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk zat er aan beide jurken geen bon meer. Het is gebeurd in een depot, het aannamepunt dat zit tussen de stomerijwinkel en de stomerij in."
Ik heb er echt wel buikpijn van gehad. Ik ben blij dat het is opgelost
Gert-Jan van Leeuwen, eigenaar stomerij
De jurken lijken erg op elkaar. "Bij het ophalen vroegen we nog: is dit uw jurk?", aldus Van Leeuwen. "Later is pas ontdekt dat het toch de verkeerde was. Als de andere jurk totaal anders was, was dit nooit gebeurd. Het is een opstapeling van toevalligheden. Dit had nooit mogen gebeuren. Hoeveel pech kun je hebben. Godzijdank is het opgelost. Dit gaat niet om geld, ik kan wel zeggen: ik geef je 3000 euro voor je jurk, maar dit gaat om emotie."
Gert-Jan gaat nog wel even bij de bruiden langs. "Met een grote bos bloemen en een bon ofzo. Ik heb er echt wel buikpijn van gehad. Ik ben blij dat het is opgelost."