Achterhoek

Borculo omgetoverd tot stad van Sint-Nicolaas

Bezoekers Sinterklaasfeest in Borculo op de Berkelzomp
Bezoekers Sinterklaasfeest in Borculo op de Berkelzomp © Omroep Gelderland
BORCULO - In het Kristalmuseum van Borculo staat een groot bureau met een rood fluwelen zetel. Op het tafelblad ligt de werkmijter en staat een foto van het paard Ozosnel. De tekeningen van kinderen uit Borculo hangen aan een waslijn dwars door de werkkamer van Sinterklaas. Behalve het Kristalmuseum doen ook de andere musea mee aan het feest. In het Brandweermuseum is dit weekend de Pietenschool gevestigd. Ook de Pakjeskamer is geopend voor publiek.
Borculo is dit weekend Sint-Nicolaasstad. In de binnenstad brengen straattheater en oude ambachten bezoekers terug naar het begin van de twintigste eeuw. Ongeveer veertig pieten lopen rond en uiteraard is Sinterklaas zelf ook van de partij. “In Borculo vieren we het feest zoals ik dat ken van honderd jaar geleden,” vertelt de goedheiligman. “Ik kan zelfs met mijn stoomboot weer aanmeren in de oude haven, omdat de Berkel weer bevaarbaar is tot in de binnenstad van Borculo.”
Werkkamer van Sinterklaas in het Kristalmuseum
Werkkamer van Sinterklaas in het Kristalmuseum © Omroep Gelderland

Behoefte aan een klassiek Sinterklaasfeest

Borculo is dit jaar voor het tweede jaar Sint-Nicolaasstad. “We wilden graag een groot klassiek Sinterklaasfeest vieren”, legt Daan Bomhof uit. Hij is één van de organisatoren. “Sinterklaas moet iedereen een goed gevoel geven en wij merken dat mensen daar behoefte aan hebben. In deze roerige tijden is het fijn als bezoekers even in zo’n prettige wereld kunnen duiken. Sinterklaas is een mooie belevenis en dat willen we de mensen in Borculo graag geven.”

Pietenwitwasserij

Bezoekers en deelnemers laten zich graag onderdompelen in het sfeervolle Sinterklaasdecor van de Borculose binnenstad. Rob en Adéle komen speciaal uit Arnhem naar de Achterhoek voor het evenement. "Ik houd enorm van het Sinterklaasfeest", zegt Adéle. "De werkkamer van Sinterklaas en het Pakjeshuis zijn enorm sfeervol. Maar het leukste vond ik de Pietenwitwasserij. Daarmee geven ze een luchtige draai aan een ingewikkelde actuele discussie."
Een deel van het Sinterklaasfeest in Borculo is gratis toegankelijk. Voor de speciale activiteiten zoals een tochtje met de Berkelzomp of een bezoek aan de musea moeten bezoekers een kaartje kopen. Het evenement Borculo Sint-Nicolaasstad is op zaterdag tot 19.00 uur en op zondagmiddag tot 16.00 uur.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.