Noord-Veluwe

Ouderen boos op gemeente: hun voetbalveld is gehalveerd

De speeltoestellen staan de voetballers in de weg
De speeltoestellen staan de voetballers in de weg © Omroep Gelderland
PUTTEN - Sportclub Tikkie Terug in Putten voelt zich overvallen door de gemeente. Doordat die speeltoestellen en banken heeft geplaatst, is hun voetbalveld gehalveerd. Met alle gevolgen van dien.
"We hadden een royaal veld van 70 meter lang en 40 meter breed. Nu is het 35 meter lang en 20 tot 25 meter breed", vertelt trainer Nico Sandberg, die al 22 jaar lid is. "We hebben 20 leden tussen de 60 en 82 jaar. Die staan nu bovenop elkaar. Je kunt niet vrij lopen. Het voetbal krijgt zo een knauw. Net als onze vereniging."

Minder ruimte, meer blessures

Tikkie Terug heeft al jaren de afspraak met de gemeente dat ze het veld in het bos in Putten mogen gebruiken. Maar opeens plaatste de gemeente speeltoestellen en banken. Gevolg: minder ruimte en meer risico op blessures. Bovendien wordt het gras sneller vertrapt, omdat het veld kleiner is.
"We zijn hier elke zaterdagochtend. Het hele jaar door. Regen of sneeuw. We beginnen met een sociaal praatje. Dan gaan we wandelen of joggen in het bos. Dan wat grondoefeningen om leniger te worden en te blijven. Vervolgens voetbaltrainingen en voetballen. En we sluiten af met een koffie", vertelt Sandberg. "Het is heel belangrijk voor de gezondheid. Beweging is goed en als groep hebben we het goed met elkaar."

'Gemeente komt afspraken niet na'

Dat ging tientallen jaren goed. "Maar afgelopen zomer werden we overvallen door de plannen van de gemeente. We hebben een afspraak met de wethouder gemaakt. De gemeente heeft naar ons geluisterd, maar is de afspraak niet nagekomen. Het gesprek blijft gaande. We willen dat de spelmaterialen verplaatst worden, zodat ons veld hersteld wordt."
Gerard Tolboom is oud-voorzitter van Tikkie Terug. "Ik ben in 1974 bij de club gekomen. Deze club is zo leuk omdat het allemaal mensen zijn die bereid zijn om elke zaterdag om 8.00 uur hier aanwezig te zijn. Het gaat om de spontaniteit, de onderlinge samenhang en het hele sociale gebeuren. Het is geweldig om elke zaterdagochtend met elkaar bezig te zijn. Het bijzondere is: men is actief. Iedereen kan op zijn eigen manier meedoen. Ook als iemand geen deuk in een pakje boter kan schoppen."

'Enthousiasme weggeëbd'

Het kleine en deels ook slechte veld gaat soms ten koste van het enthousiasme van de leden. "Ik ben een jaar lid", vertelt Henk Kraaijenhof. "Ben met veel enthousiasme begonnen. De saamhorigheid met de groep, lekker bezig zijn met elkaar en ervoor elkaar zijn als er narigheid is. Er wordt naar je omgezien."
Maar er zitten grote gaten in het veld. "Ik ben door mijn enkel gegaan toen ik in een kuil bedekt met bladeren stapte. Tien weken uit de roulatie geweest. Daardoor is mijn enthousiasme wat weggeëbd."

'Tikkie Terug over het hoofd gezien'

“Het terrein in het Putterbos heeft een mooie make-over gekregen. Het is een uitnodigende plek voor allerlei sporters, inwoners en recreanten", laat wethouder Sander van Nieuwenhuizen weten.
"In aanloop naar deze make-over hebben we iedereen die een belang heeft bij het terrein proberen te betrekken. Dat is goed gelukt, zij het dat Tikkie Terug over het hoofd is gezien. Toen we daar achter kwamen, zijn we meteen met hen in gesprek gegaan, want wij vinden het prachtig dat deze actieve groep senioren nog lekker in beweging blijft. En wij willen graag dat zij kunnen blijven voetballen."
"In de gesprekken met Tikkie Terug zijn we gekomen tot een gezamenlijke oplossing: verplaatsbare doelen. Daarnaast kwam in het onlangs gevoerde gesprek naar voren dat de groep wenst dat twee trimtoestellen verplaatst worden, zodat er nog iets meer ruimte in de breedte van het veld ontstaat. Dit zijn wij nu aan het voorbereiden. Zodra de mannen in het voorjaar de zaal uitkomen, ligt er een prachtig veld om op de zaterdagochtenden op te voetballen.”