Stedendriehoek

Zitten op dé troon uit Game of Thrones: ‘Ik moet hiermee op de foto’

Bezoekster Jennifer Greving neemt plaats op de troon
Bezoekster Jennifer Greving neemt plaats op de troon © Omroep Gelderland
APELDOORN - Hij zit oncomfortabel, maar ‘wat wil je met zwaarden in je rug’. Bezoekers van Paleis Het Loo nemen maar wat graag plaats op dé ijzeren troon uit de populaire serie 'Game of Thrones'. Twee dagen lang mogen liefhebbers erop zitten: “Ik moet hiermee op de foto”.
Speciaal voor de troon komt bezoeker Gerard Popma vanuit Limburg naar Apeldoorn gereden: “Ik vind het interessant om eens een keer te bekijken. Ik moest er wel een eind voor rijden”, zegt de Game of Thrones-liefhebber uit Eijsden.
Het betreft een troon die echt is gebruikt tijdens de opnames van de Amerikaanse fantasyserie. Daarvan bestaan er zes. Twee daarvan staan nu in Paleis Het Loo. De ene troon is te zien op de tijdelijke tentoonstelling ‘Kracht van de Troon’. Deze mag echter niet worden aangeraakt. De andere, waarop wél gezeten mag worden, staat vrijdag en zaterdag in de centrale hal van Paleis Het Loo.
Bekijk hier hoe bezoekers plaatsnemen op de troon:
Bezoekers op de troon

Game of Thrones is een fantasy-serie van de Amerikaanse televisiezender HBO. Het is gebaseerd op de fictieve boekenreeks A Song Of Ice And Fire van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. De serie telt acht seizoenen en liep tot 2019. De hitserie werd wereldwijd door tientallen miljoenen mensen gevolgd.

Echt storm loopt het bij de troon nog niet. Het is vrijdag relatief rustig in Paleis Het Loo. Passerende bezoekers blijven vaak staan, en besluiten dan toch even plaats te nemen. Er worden veel foto’s gemaakt.
“Ik zag de troon hier onverwachts staan”, zegt bezoekster Jennifer Greving positief verrast. “Hier móet ik wel even mee op de foto, want ik heb alle seizoenen van Game of Thrones gezien.

Kunststof

De ‘ijzeren troon’ is overigens niet van ijzer. “Het lijkt kunststof”, klinkt vanuit de troon. Bezoeker Jan van Veluwen vindt de zetel vooral oncomfortabel: “Hij zit niet spectaculair, redelijk hard. Maar wat wil je met al die zwaarden in je rug.”
Dat hij oncomfortabel zit, is ook precies de bedoeling. “Wie op deze troon zit, kan nooit onbezorgd achterover leunen. De strijd om macht is meedogenloos en genadeloos”, is te lezen in een toelichting van Paleis Het Loo. De ijzeren troon, gemaakt van zwaarden van verslagen vijanden, speelt in de serie een centrale rol in de epische strijd om de Zeven Koninkrijken.
De ijzeren troon op de tentoonstelling 'Kracht van de Troon'
De ijzeren troon op de tentoonstelling 'Kracht van de Troon' © Omroep Gelderland

Avontuurlijk

“Ik ga de foto’s aan m’n zoon laten zien. Die zijn ook gek van de serie, dus die ga ik even jaloers maken”, lacht Van Veluwen vanuit de troon. “Wat er zo goed aan de serie is? Het is heel avontuurlijk, met veel geweld. En er zit een goed verhaal in.”
Wie ook een foto wil maken, zittend op de ijzeren troon, kan tot en met deze zaterdag terecht in de grand foyer van Paleis Het Loo. De tentoonstelling ‘Kracht van de Troon’ is te bezoeken tot en met 10 maart 2024.