Achterhoek

Buurt in Silvolde waar jongetje (9) werd aangereden woedend

Knuffels en bloemen worden bij de plaats van het ongeval neergelegd.
Knuffels en bloemen worden bij de plaats van het ongeval neergelegd. © Omroep Gelderland
SILVOLDE - Op de plek in Silvolde waar donderdag een 9-jarige jongen om het leven kwam na een aanrijding met een auto, zijn vrijdag meerdere mensen bij elkaar gekomen. Ze delen er hun verdriet, maar ook hun boosheid. Want in hun ogen had dit fatale ongeluk voorkomen kunnen worden met een simpele verkeersdrempel.
Op de plek van het ongeluk in de Reeënstraat worden bloemen, tekeningen en knuffels neergelegd voor de overleden jongen. Drie keer eerder heeft hier al een incident plaatsgevonden, maar niet eerder kende het een dodelijke afloop. "Dit is de druppel. Ik ben woedend", zegt Mehmet.
Hij benadrukt dat de vrouw die het slachtoffertje aanreed niet te hard reed, maar zich netjes aan de snelheid hield. Op een bepaalde manier was het dus pech, denkt Mehmet hardop. Maar hij weet het zeker: "Met een drempel voor het pleintje was het niet gebeurd."
De wijk Silvolde-Terborg probeert deze drempel al langer te regelen bij de gemeente Oude IJsselstreek, waartoe Silvolde behoort. "Mensen rijden hier als Formule 1-coureurs", aldus Mehmet , die in de buurt woont. In de straat van het ongeluk mag 30 kilometer per uur gereden worden, maar de meeste bestuurders tikken er volgens Mehmet de 50 kilometer per uur aan.

Stoeltje blijft leeg

Burgemeester Otwin van Dijk is vrijdag aanwezig op de school van het slachtoffer. "Het is echt verschrikkelijk wat er is gebeurd", vertelt hij zichtbaar geëmotioneerd. "Daar word je echt heel stil en verdrietig van, zeker als je je realiseert en ziet dat het stoeltje in de klas leeg blijft. Dat raakt echt."
Hij begrijpt de boosheid van de mensen goed, ook al heeft deze situatie volgens de politie niets met de drempel te maken. De vrouw reed immers niet te hard. "Maar we gaan het er zeker over hebben. Nu moeten we eerst vooral tijd en ruimte nemen om deze gebeurtenis met elkaar te doorleven. En elkaar vast te houden. Daarna gaan we het erover hebben. Nu eerst schouder aan schouder staan en elkaar helpen."

Samen voetballen

Maar de buurt wil die drempel hebben, en zo snel mogelijk. "De hoofdagent was ook in shock", vertelt een 14-jarig meisje. "Hij vond ook dat er iets moest gebeuren."
Zelf kende ze het slachtoffer goed. Hij kwam haar broertje diezelfde dag ophalen om samen te voetballen. Hij moest daarvoor de Reeënstraat oversteken. "Hij zag de auto, maar dacht dat hij het kon halen. Toen struikelde hij", legt ze uit. "Ik dacht eerst dat het iemand anders was. Ik had hem vlak van tevoren nog goed zien voetballen in de voetbalkooi. We voetbalden vaak samen. Dat kan nu niet meer."
"De kinderen voetballen of basketballen vaak samen in het kooitje", zegt Mehmet. Het is een vertrouwd gebied voor vele kinderen van de buurt. "Maar een vriendje van onze zoon, van het plein, van de straat, van Silvolde, is nu dood. Het is nu voor altijd anders. Zijn vriendjes zullen hier elke dag nog spelen, en die zullen altijd aan hem blijven denken."