Rijk van Nijmegen

Nijmeegse school leed jaren onder moord op Maja Bradaric

De moord op Maja Bradaric blijkt een enorme impact gehad te hebben op haar school
De moord op Maja Bradaric blijkt een enorme impact gehad te hebben op haar school © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het Dominicuscollege in Nijmegen heeft jarenlang minder leerlingen getrokken, nadat in 2003 scholiere Maja Bradaric werd vermoord. Het ministerie van Onderwijs heeft de school extra financieel moeten ondersteunen.
"De school heeft er echt gigantisch onder geleden", vertelt Lex Plantaz, die destijds afdelingsleider was op de Nijmeegse middelbare school. Voor de Omroep Gelderland-podcastserie Maja, voor altijd zestien, waarvan deze vrijdag de tweede aflevering verscheen, keerde hij terug naar de herdenkingsboom voor de school.
In 2003 kreeg het Dominicuscollege het gruwelijke bericht dat vwo 4-leerlinge Maja dood was gevonden in de uiterwaarden bij Bemmel. "Een enorme schok", zegt Plantaz.

Hartsvriendin veroordeeld

Het verhaal wordt nog veel erger, wanneer blijkt dat Maja is vermoord door haar beste vrienden. De drie jongens die Maja meenamen in de auto en haar wurgden en daarna in brand staken, zaten op een andere school; hartsvriendin Nina zat een klas lager dan Maja op het Dominicuscollege en werd ook veroordeeld, omdat ze van het moordplan op de hoogte was en niets deed.
Kees de Lange, destijds de mentor van Nina, vertelt dat dat een ongelooflijke impact had op de school. "Het was verbijsterend. Nina wilde graag terugkeren op school, maar dat ging niet. De menigte leerlingen week uiteen als zij binnenliep. Ook voor haar eigen veiligheid hebben we haar ouders er toen van overtuigd dat ze naar een andere school moest."
Lees hier het verhaal van (school)vriendinnen van Maja:
Hoewel de drie andere betrokkenen bij de moord op een andere school zitten, merkt het Dominicus de gevolgen. "Het aantal aanmeldingen van nieuwe leerlingen liep gigantisch terug", vertelt Plantaz. "Het begon meteen na de moord en het heeft echt jaren aangehouden. Het ministerie heeft extra geld gegeven aan de school om het vol te houden."
Kees de Lange (l) en Lex Plantaz bij de herdenkingsboom voor Maja Bradaric
Kees de Lange (l) en Lex Plantaz bij de herdenkingsboom voor Maja Bradaric © Omroep Gelderland
Twintig jaar na de moord staan afdelingsleider Plantaz en mentor De Lange weer bij de herdenkingsboom die voor Maja werd geplant. "Het emotioneert weer", zegt De Lange. "Deze moord heeft zo'n impact op mij gehad. Ik ga ook nog bijna elk jaar naar haar graf en ontmoet dan de ouders, omdat ik dit niet kan en wil vergeten."
Luister aflevering twee van de podcast hier: