Gelderland

Kans op sneeuw: 'Vroeg voor de tijd van het jaar'

Winters weer kan voor gladheid zorgen.
Winters weer kan voor gladheid zorgen. © ANP
ARNHEM - Na het weekend is de kans groot dat er in Gelderland sneeuw gaat vallen, denken de meteorologen. Raymond Klaassen van Weerplaza spreekt van 'interessant weer' in de week die voor ons ligt.
"De temperatuur gaat omlaag", voorziet Klaassen. "Het wordt 2 tot 3 graden en in de nacht komt de temperatuur tot onder het vriespunt. De lucht is koud en er komt neerslag, dus er kan af en toe sneeuw vallen. Zeker op de Veluwe, dan ligt daar een sneeuwdekje."
Wanneer het zover is? Misschien al maandag. "Dat de sneeuw echt valt is niet helemaal zeker, maar het wordt zeker winters weer", weet Klaassen. "En dat is vrij vroeg voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken is het dan, met 7 of 8 graden, een stuk warmer."
En volgens Klaassen moet er in onze provincie met nog een uitdaging rekening gehouden worden. "Gladheid. Door de neerslag en de kou kan het zeker glad worden."

December is normaal warm

Klaassen merkte het al op: het wordt koud voor de tijd van het jaar. Volgens de meteoroloog hebben veel mensen een verkeerd beeld van het weer in de donkere maanden. "Mensen associëren december met vrieskou, maar in de praktijk is 6 tot 8 graden een normale temperatuur voor december. De astronomische herfst duurt tot eind december, dus eigenlijk is het gewoon een herfstmaand met zacht en nat weer."
"De echte winter begint later pas, maar volgende week is het dus kouder dan normaal. Dat is tegen de trend in. Die laat juist zien dat deze maanden almaar warmer worden", aldus Klaassen.
Er wordt gezegd dat Nederland steeds vaker te maken krijgt met 'extreem weer'. Hoe zit dat met de winters, worden die strenger? "Juist niet", countert Klaassen. "Vaak wordt gezegd dat we eerder een steeds langere herfst krijgen. Het winterse weer neemt af."
Als de seizoenen moeten kloppen met het weer, zou je de indeling van de seizoenen moeten veranderen, volgens de weerman. "Maar dat zie ik niet gebeuren."

Witte kerst

Dat wil niet zeggen dat er nóóit meer een strenge winter komt. "Volgens de klimaatprognoses worden winters natter en zachter: het wordt minder lang koud. Maar die prognoses gaan over een gemiddelde van meerdere jaren. Dat betekent dat er best een strenge winter tussen kan zitten. Een periode met sneeuw is niet uit te sluiten. Het zullen alleen minder dagen zijn, en de kans wordt kleiner. Maar af en toe zal er heus wel een kouderecord gebroken worden."
Of dat er deze winter in zit, is nu nog niet te zeggen. "Het duurt nog zo lang voor de winter begint. Het weer is afhankelijk van stromingen en die zijn nu nog niet te voorspellen. Die zijn wisselvallig. Zachte en koude stromingen wisselen elkaar af. Misschien kan er geschaatst worden, misschien niet. Ik durf wel te zeggen dat de kans op een Elfstedentocht klein is."
En een witte kerst? "Misschien. Maar voorlopig ziet het ernaar uit dat de tweede helft van december eerder iets warmer dan kouder is. Sowieso is een witte kerst zeldzaam, omdat december natuurlijk een herfstige maand is. Over het weer in januari is nog helemaal niets zinnigs te zeggen."