Achterhoek

Trekken, ellebogen en hars: Linda krijgt handballes van Dione

Waarom is een handbal zo plakkerig? Dione Housheer legt het uit aan Linda Geerdink.
Waarom is een handbal zo plakkerig? Dione Housheer legt het uit aan Linda Geerdink. © Omroep Gelderland
ODENSE - Altijd al willen weten wat een olympische sporter er allemaal voor moet doen en laten om de top te bereiken? In de nieuwe serie 'Linda breekt UIT! - gaat olympisch' volg ik (Linda Geerdink) acht Gelderse sporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs.
Deze week reis ik af naar handballand Denemarken. Daar speelt Dione Housheer uit Ulft bij topclub Odense Håndbold. Ze won met het Nederlands team het eerste handbalgoud voor Oranje ooit op een WK. Nu gaat ze voor goud op de Spelen.
Odense heeft bijna net zo veel inwoners als Arnhem. De Deense stad is alleen drie keer zo groot. De mensen lijken op Hollanders en het straatbeeld vertoont ook veel gelijkenissen met dat bij ons.

Ze praat vloeiend Deens

Alleen de taal was wel een dingetje, zegt de 24-jarige Dione. Op haar achttiende kwam ze naar Odense. In het begin verstond ze niet eens wat ze moest doen. Inmiddels herkent ze de Deense tongval en praat ze vloeiend Deens.
Alleen schelden op het veld gebeurt nog in het Nederlands. En zo nu en dan kan ze even lekker roddelen met haar Nederlandse teamgenoten: Yara ten Holte, Nikita van der Vliet, Bo van Wetering en Larissa Nusser handballen ook bij Odense Håndbold.
Linda met links naast zich Dione Housheer. De andere Nederlandse handbaldames uit Odense completeren het gezelschap.
Linda met links naast zich Dione Housheer. De andere Nederlandse handbaldames uit Odense completeren het gezelschap. © Omroep Gelderland
Dat handbal een echte teamsport is, daar kom ik al snel achter. Zodra ik op het veld sta, in m'n net aangeschafte handbalkloffie met veel te strakke kniebeschermers (achteraf een kindermaatje), word ik opgenomen in de groep.
Het lukt me niet eens om de bal te gooien. Hoe kan dit?
Linda leert handballen
Ik mag meedoen, maar een beetje angstig ben ik wel. Het gaat er namelijk hard aan toe. Zodra de bal gegooid wordt, wordt er veel geduwd en getrokken en ze maken om de haverklap een sliding.
Toch zou ik dat stiekem ook wel willen. Vol enthousiasme en met alle sportiviteit die ik in me heb, doe ik mee. Maar het lukt me niet eens om de bal te gooien. Hoe kan dit? Dione lacht.
Op donderdag 30 november komen de Nederlandse handbaldames in actie op het WK in Denemarken. Een mooie generale repetitie voor de Olympische Spelen in Parijs.
Bekijk hieronder de video en ontdek het plakkerige geheim van handbal: