Arnhem en omstreken

We staan niet op de menukaart van de wolf

ARNHEM - Ecoloog Lars Soerink en presentator Patrick Nederkoorn wandelen over de hei bij vliegveld Deelen. Dit stukje Veluwe is wolvengebied, maar we hoeven ons geen zorgen te maken. Wolven zijn volgens Soerink gericht op dieren die zwak, ziek en misselijk zijn en mensen staan niet op de menukaart.
Soerink is werkzaam bij Ark Rewilding Nederland. Die organisatie zet zich in voor meer wilde natuur. Zij zijn dus ook heel blij met de komst van de wolf naar Nederland. Wilde roofdieren zijn niet alleen voor Afrika, of Azië, maar je hebt ze ook gewoon hier. En die spannende dieren aan de top van de voedselketen dwingen ons om bescheiden te zijn. Het zorgt ervoor dat we met meer respect naar de natuur gaan kijken.
In het programma Van bunker naar Buitenhuis gaat Patrick Nederkoorn op onderzoek in zijn nieuwe woonomgeving. Hij verhuisde ruim een jaar geleden vanuit de Randstad naar Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Dit terrein was vele jaren in gebruik als militaire kazerne, maar wordt inmiddels bewoond door kunstenaars en creatievelingen. Nu is wonen in de natuur prachtig, maar een wolf in je achtertuin wel spannend.

Instinct van de wolf

Soerink erkent ook dat het helaas niet altijd goed gaat. Iedereen kent de beelden van een weiland met daarin doodgebeten schapen. Dat is een harde leerschool. Vanuit de ogen van de wolf doet een schaap zo raar, dat hij wel ziek, zwak en misselijk moet zijn.
Daarnaast zegt het instinct de wolf dat hij moet pakken wat hij pakken kan en dus blijft het meestal niet bij een schaap. Met rasters en honden zijn de schapen te beschermen en hoe langer de wolf in Nederland is, hoe beter we ermee leren omgaan.
Naast de zorgen om het milieu geeft het volgens Lars ook aan dat er dingen goed gaan in de Nederlandse natuur. Want niet alleen de wolf is terug, ook de zeearend, kraanvogels en steuren zijn bezig met een opmars.
In het programma Van Bunker naar Buitenhuis zien we wolvenkenner Lars Soerink, maar ook architectuur fotograaf Jeroen Musch.
Bekijk hier de hele aflevering:
Van Bunker naar Buitenhuis