Arnhem en omstreken

Kees helpt mensen met een kleine portemonnee met klusjes

Kees Termaat van BuurtKlusBedrijf Spijkerkwartier klust bij wijkbewoner Fahrettin Topaloglu
Kees Termaat van BuurtKlusBedrijf Spijkerkwartier klust bij wijkbewoner Fahrettin Topaloglu © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is een bekend probleem: huizen die slecht geïsoleerd zijn en daardoor hoge energierekeningen hebben. Vooral de mensen die het financieel niet breed hebben, worden hierdoor geraakt. Daarbovenop is ook nog eens duur om isolatiemaatregelen te nemen. In Arnhem bij platform Spijkerenergie zagen ze dat ook en zochten ze naar een manier om deze mensen laagdrempelig te helpen. Zo ontstond BuurtKlusBedrijf Spijkerkwartier.
"Je moet ons eigenlijk zien als de handige Harries en Hariettes van twee straten verderop", zegt Patrick Hoogenbosch van BuurtKlusBedrijf Spijkerkwartier. “Wij leven en werken zelf in de buurt en zijn daardoor altijd aanwezig voor de klussen die ons worden gegund. Het is ons doel bewoners te inspireren en stimuleren om energiemaatregelen te nemen, met als motto: voor de buurt, door de buurt."

Iedereens talent gebruiken

Bewoners kunnen het BuurtKlusBedrijf bellen voor isolerende maatregelen waar geen gereedschap bij nodig is. Denk hierbij aan tochtstrips, gordijnen en besparende douchekoppen. "Maar we komen ook om de radiatoren waterzijdig in te regelen en om cv-ketels in te stellen. Daarmee besparen bewoners zomaar tussen de 5 en 15 procent. "We willen het in de toekomst doorontwikkelen zodat we bijvoorbeeld ook zolders kunnen isoleren", vervolgt Patrick.
We gaan niet 'zielige mensen' helpen, maar willen graag talenten uit de buurt benutten.
Patrick Hoogenbosch, BuurtKlusBedrijf Spijkerkwartier
Voor de mensen die moeite hebben om rond te komen zijn de energiebesparende klussen gratis, legt Patrick uit. "De bewoners die wat meer te besteden hebben kunnen onze diensten afnemen. Daarbij wordt aan iedereen de vraag gesteld wat ze terug kunnen doen voor de buurt. Zo gaan huishoudens die door ons geholpen zijn, ook het BuurtKlusBedrijf weer helpen en daarbij andere mensen in de wijk."

Helpen bij bewoners

Een goed voorbeeld van dit buurtvriendelijke initiatief is Reshma. “Het klusbedrijf heeft bij mij tochtstrips, gordijnen en radiatorfolie geplaatst." In ruil verzorgt de Arnhemse nu de lunches voor de klussers, vertelt ze met een glimlach.
Ook Fahrettin Topaloglu is blij met de hulp. Klusser en wijkbewoner Kees Termaat plaatst gordijnen en radiatorventilatoren. “Om uiteindelijk de energierekening te verlagen.” En met het geld dat Fahrettin bespaart wil hij graag op vakantie.

Groot succes

Het is een succes, want wat begon in de wijk Spijkerkwartier, vindt nu ook navolging in de Geitenkamp en Malburgen. Patrick: "Het wordt mogelijk gemaakt door gemeentelijke subsidies en we willen graag aandacht, want soms zijn huishoudens nog huiverig om zich aan te melden."
BuurtKlusBedrijf aan het werk