Achterhoek

'Peter' stal fiets van een meisje (12): 'Ik schaamde me dood'

'Peter' waarschuwt: 'Weet je hoe moeilijk het is een baan te vinden als je een strafblad hebt?'
'Peter' waarschuwt: 'Weet je hoe moeilijk het is een baan te vinden als je een strafblad hebt?' © Omroep Gelderland
Jarenlang was Peter* crimineel. Winkeldief, fietsendief, hij leende zijn bankpas uit voor criminele activiteiten, alles deed hij om maar aan geld te komen. Hij zit nog altijd in de schulden en wil anderen waarschuwen niet zijn pad te bewandelen.
Het begon met het jatten uit winkels. "Ik was een jaar of 14, 15. Ik dronk en ik blowde ook", vertelt Peter (45) in Plaats Delict. Wiet betaalde hij met het geld uit bijbaantjes. Bij blowen bleef het niet, Peter stapte over op harddrugs: cocaïne, heroïne.
Begin 20 jaar was hij, toen hij geen dak boven zijn hoofd had. "Ik leefde op straat en door de harddrugs zat ik in een roes." Hij weet nu: "Hoe erger je in de roes zit, hoe aantrekkelijker die roes wordt. Je vergeet alles."

Alcoholist als chauffeur naar winkels

Die harddrugs zijn niet gratis. Hij pleegde winkeldiefstallen. Een heel netwerk van helers had Peter om zich heen. “Elke dag was het iemand anders.”
Een alcoholist met een auto en een rijbewijs was zijn chauffeur. "Om winkeldiefstallen te plegen. Ik ben zo vaak opgepakt dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Ik heb zes keer vastgezeten, dat weet ik nog wel."
Alles bij elkaar zat hij dertien maanden achter slot en grendel en had hij een schuld van 26.000 euro. Een deel voor verkeersovertredingen, hij had auto’s op zijn naam laten zetten.
Zoveel ellende en toch gaan ze kijken hoe het met papa is.
Ex-crimineel 'Peter'
Zijn kinderen brachten Peter terug in de realiteit, ze wilden weer contact met hun vader. Peter heeft zelfs kleinkinderen. “Ik zit hier, zoveel ellende en toch gaan ze kijken hoe het met papa is.”
In een kliniek kickte hij af, drie maanden lang. Nu woont hij in een huisje, onder begeleiding en de voorwaarde is dat hij clean is en blijft. Dat is hij nu ruim een jaar.
De verleidingen zijn groot. 'Aanbiedingen' wijst hij af. "Het contact met mijn kinderen en kleinkinderen wil ik niet verliezen. Mijn begeleider zegt ook dat ik een streep onder mijn verleden heb gezet. Dat moet geen stippellijn zijn.”

Hij gaf de fiets niet terug

Spijt heeft hij van wat hij heeft gedaan. Peter herinnert zich een fietsendiefstal bij een supermarkt, een damesfiets. "Die fiets stond niet op slot. Die nam ik mee naar achteren en heb die toen op slot gezet om nog wat te halen uit de winkel. Stond er een meisje van 12, 13 jaar met haar moeder. Te huilen. Het was haar fiets en die had ze niet op slot gezet. Ik schaamde me dood, maar ik heb de fiets niet teruggegeven. Ik had afnemers voor de fiets en ik had meteen geld.”
De tip van Peter nu? “Je moet je fiets gewoon goed op slot zetten. Met twee sloten, fietsendieven willen gewoon snel een fiets pakken. Dat wordt moeilijk als twee sloten op een fiets zitten. Ik heb nooit een fiets gepakt met twee sloten. Veel te veel werk.”
(*) Peter is niet zijn echte naam. Hij vertelt zijn verhaal hieronder.
'Peter' over zijn criminele verleden

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost.