Gelderland

Waarom gebouwen in onze provincie oranje kleuren

Het provinciehuis in Arnhem.
Het provinciehuis in Arnhem. © Gemeente Arnhem
LOCHEM - De schouwburg in Lochem, het provinciehuis in Arnhem, het Kadaster in Apeldoorn en andere prominente gebouwen in onze provincie zullen vanaf vanavond allemaal oranje kleuren en dat heeft alles te maken met de wereldwijde campagne Orange the World. Het gaat om een initiatief van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
De gebouwen worden verlicht als een krachtig statement tegen geweld. De actie wordt In Nederland gecoördineerd door onder meer de Unie van Soroptimisten in Nederland. Soroptimisten zetten zich in om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen te verbeteren.
Het probleem van geweld-tegen-vrouwen is volgens de organisatie zeer hardnekkig, maar helaas nog steeds een taboe. In Nederland heeft ruim 40 procent van de vrouwen en meisjes met geweld te maken. Doordat er volgens de Soroptimisten een taboe op dit geweld rust, komt het daardoor onvoldoende onder de aandacht. Slachtoffers van geweld schamen zich volgens de organisatie vaak of durven geen hulp te zoeken.

Gemeenten steunen actie

Naast het verlichten van meerdere gebouwen wordt in onder meer Zutphen en Lochem dit jaar ook de campagnevlag ‘Stop geweld tegen Vrouwen’ gehesen. Dat gebeurt komende maandag. Met het hijsen van de vlag laten de verschillende gemeenten zien dat ze deze campagne onvoorwaardelijk steunen.
De campagne van Orange the World loopt van van 25 november tot en met 10 december.