Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Pandaverzorgster Brenda nam afscheid van Fan Xing in China

Brenda en panda Fan Xing in de vrachtwagen.
Brenda en panda Fan Xing in de vrachtwagen. © RTV Utrecht/NOS (beeldbewerking Omroep Gelderland)
MAURIK - Het was een heel avontuur voor dierenverzorgster Brenda van Ekeren uit Maurik. Ze bracht reuzenpanda Fan Xing van Ouwehands Dierenpark naar China. Nu is ze terug en ze vertelt hoe de reis was en hoe ze afscheid nam van de panda.
"De reis is over het algemeen goed verlopen", vertelt Brenda. "Het is natuurlijk wel een grote gebeurtenis voor Fan Xing, alles is nieuw en onbekend". De panda had een lange reis naar China van ruim tien uur voor de boeg. "Gelukkig had ze een plekje achterin het vliegtuig, waar ze als laatste erin en als eerste eruit mocht", vertelt Brenda.

'Ken haar sinds de geboorte'

Tijdens de vlucht mocht Brenda de hele tijd bij de panda blijven. Niet alleen fijn voor Fan Xing, maar ook voor de andere dierenverzorgers. "Ik ken haar natuurlijk al vanaf haar geboorte dus ik kan goed aanvoelen wanneer ze zich niet goed voelt en wat ze nodig heeft. Daarnaast is het fijn voor Fan Xing om tussen alle nieuwe, vreemde dingen ook een bekend gezicht te zien".
Eenmaal aangekomen in China werd de reuzenpanda naar het Wolongcentrum gebracht. "Er zijn verschillende pandacentra in China en deze is speciaal voor jongvolwassen panda's zoals Fan Xing", verklaart Brenda. Hier ging het dier eerst een tijdje in quarantaine, om te wennen aan alle nieuwe dingen. "Ze zit in een nieuwe omgeving, met nieuwe verzorgers en nieuwe bamboe. Dat is dus best even wennen."

Andere bamboe

En die bamboe is erg belangrijk voor panda's. "In Nederland hebben we best veel keuze in bamboe. Daar krijgen ze ongeveer acht soorten per dag", vertelt Brenda. Ondanks dat een aantal soorten van deze bamboe ook in China te krijgen zijn is het niet vanzelfsprekend dat Fan Xing dat ook lust. "Dezelfde bamboe smaakt voor een panda heel anders in China dan in Nederland. Het was daarom elke dag weer proberen welke soorten ze wel en niet lustte."
Na een tijdje was het voor Brenda dan toch tijd om afscheid te gaan nemen van Fan Xing; "Ik heb steeds meer van de verzorging overgedragen aan de Chinese verzorger. Om dan echt afscheid te nemen is wel even een bijzonder moment", vertelt ze. Brenda laat Fan Xing echter vol trots achter; "Ik ben echt trots wat we hebben bereikt met ons panda-programma", aldus Brenda.
Toch geeft Brenda ook aan dat ze Fan Xing af en toe nog wel mist: "Soms zie ik nog filmpjes en dan denk ik wel terug aan hoe leuk ze kon zijn of bepaalde dingen die ze deed." Aan de andere kant wist Brenda ook vanaf de geboorte van Fan Xing al dat ze niet voor altijd in Nederland kon blijven. "Je bent er daardoor ook wel op voorbereid en dat maakt het wel makkelijker", vertelt ze.

Nieuw pandajong

Voor nu richt Brenda zich weer op de verzorging van de ouders van Fan Xing, Wu Wen en Xing Ya. Zo hoopt ze binnenkort een nieuw kleintje te kunnen verwelkomen. "We willen heel graag opnieuw fokken met Wu Wen en Xing Ya, maar daarvoor moeten we eerst groen licht krijgen van China", vertelt Brenda. Als die toestemming er dan is, is er nog niet direct garantie op een baby: "We moeten dan nog maar zien of Wu Wen en Xing Ya elkaar nog wel leuk vinden." Voor nu blijft het dus nog afwachten op een nieuw pandajong.