Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Weg met dat prikkeldraad: de heg komt terug

een heg trekt allerlei dieren aan
een heg trekt allerlei dieren aan © Pixabay
HEUMEN - Heggen zijn 'in'. Op steeds meer plaatsen worden heggen aangeplant als vervanging van prikkeldraad of hekken van gaas. Want de heg heeft voordelen, vinden ze in Heumen. Daar wordt deze week de Week van de Heg georganiseerd, van zondag tot en met zaterdag. Voor het eerst in Nederland. En wie de fijne kneepjes wil leren: elke dag valt er iets nieuws te leren over heggen.
Zondag begon de week met een excursie, gevolgd door heggen planten op maandag. Dinsdag begint een tweedaagse cursus heggen verdichten. Donderdag kan je helpen met de restauratie van een heg en vrijdag wordt er een uitgave over heggen gepresenteerd. Zaterdag is er een afsluitende excursie. Maandag namen we een kijkje bij het planten.
In alle vroegte werd maandag het gereedschap gebracht. En twee uur later staat een handje vol vrijwilligers klaar om de struikjes keurig recht in de grond te planten. Een nieuwe heg wordt geboren. Iets verderop wordt een oude heg gerenoveerd. Eerst snoeien en daarna vlechten, zodat de heg dicht begroeid wordt. Alleen dan is de heg te gebruiken als een toevluchtsoort en afscheiding. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van eeuwenoude vlechttechnieken.

Prikkeldraad

Op het eerste gezicht ziet een heg er misschien uit als een saai rijtje struiken. Maar volgens de werkgroep zijn heggen kleine wondertjes. Ze vangen stof op, temperen de invloed van wind, voeren regenwater af via de wortels naar het grondwater, slaan langjarig CO2 op en zorgen voor verbetering van het bodemleven. En het ziet er veel mooier uit dan prikkeldraad.

Schuilplaats

Heggen en wallen vormen als het ware de ruggengraat in ons oorspronkelijke en toekomstige cultuurlandschap. Vooral vogels, maar ook veel insecten, gebruiken de heg als schuilplaats. Een heg heeft dus vele voordelen, vinden ze bij de Werkgroep Groen Erfgoed in de gemeente Heumen.

Eeuwenoude technieken

In de Week van de Heg die zondag is begonnen, worden cursussen gegeven, excursies gehouden, maar natuurlijk ook nieuwe heggen aangeplant en oude hersteld. De technieken om eeuwenoude heggen te herstellen worden gedemonstreerd en uitgelegd. Doel is de heg weer helemaal terug in het landschap te krijgen.
Op steeds meer plaatsen worden heggen aangeplant als vervanging van prikkeldraad of hekken van gaas