Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Bokskampioen voor de rechter na conflict met 'vuurwapen'

De bokser verscheen in Zutphen voor de rechter.
De bokser verscheen in Zutphen voor de rechter. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een oud-bokskampioen uit Duiven verscheen donderdag voor de rechtbank in Zutphen. Peter M., tweevoudig zilveren medaillewinnaar op het EK, drager van een militaire wereldtitel en deelnemer van de Olympische Spelen, wordt verdacht van openbare geweldpleging en bedreiging van een Apeldoornse familie met een vuurwapen.
De schietpartij in Apeldoorn in de nacht van 8 op 9 december 2019 aan de Sikkel zou het uitvloeisel zijn van een langslepend conflict in de relationele sfeer. De oud-bokser rukte met zijn schoonfamilie op naar het huis van zijn vriendin, omdat haar oud-schoonfamilieleden daar voor de deur stonden. Er was een conflict over de kinderen. Bij aankomst zou Peter M. daar gedreigd hebben met een vuurwapen, verborgen onder een witte doek.

'Het was een tak'

"Ik kan redelijk goed vechten, maar tegen kogels kan ik niet op," zei de bokskampioen tegen de rechter. "Ik heb een handdoek gepakt. Het heeft gewerkt, want ze waren bang. Onder het doek zat een tak. Ik heb ook niet geschoten."
De bokskampioen zegt ter afschrikking met een tak onder het doek gedreigd te hebben, omdat hij eerder beschoten is. Zijn advocaat vroeg dan ook om partiële vrijspraak en ontslag van alle rechtsvervolging. "Het gaat hier om noodweer. Mijn cliënt en zijn vriendin worden voortdurend bedreigd met de dood. Haar ex-vriend kan het niet verkroppen dat mijn cliënt een relatie heeft met haar. Hij heeft ze weg willen jagen. Alles wat hij die avond gedaan heeft stond in het teken van noodweer."

Wapens in huis

De officier eiste vandaag een werkstraf van 120 uur tegen de bokskampioen. Ook omdat er wapens bij hem thuis in Duiven gevonden werden. "Het gaat om twee stroomstootwapens, een gasrevolver, driehonderd kogelpatronen en zes knalpatronen."
De officier eiste tegen de vier familieleden ook werkstraffen tussen de zestig en honderdtwintig uur. De rechtbank doet op 11 januari 2024 uitspraak.