Gelderland

Sneeuw en 'ijskoude regen' op komst

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ARNHEM - Zoek de doos met handschoenen en sjaals maar weer op, want er is koud weer in aantocht. Vanaf vrijdag waait er een gure wind door het land en na het weekend zakt de temperatuur flink. Hierbij krijgen we te maken met ijskoude regen en natte sneeuw.
De middagtemperatuur komt uit op zo'n 5 tot 7 graden. In de nacht van zaterdag op zondag kan het op sommige plekken afkoelen tot het vriespunt. Tot en met zaterdag waait het stevig. Die wind maakt het extra koud. "De gevoelstemperatuur ligt dan ook rond de 1 à 2 graden boven nul", meldt meteoroloog Jaco van Wezel.

Nog kouder na het weekend

Tot en met het weekend krijgen we vooral te maken met guur weer, maar het is geen overbodige luxe om de krabber alvast op te zoeken. Volgende week daalt de temperatuur verder. "De kans op vorst in de nachten stijgt naar 50 tot 80 procent. Af en toe trekken er buien over en dat levert waarschijnlijk ijskoude regen op. Soms zorgt het ook voor natte sneeuw", aldus Van Wezel.
Hoe koud het precies wordt, is nog onzeker. "Dit hangt af van de hoeveelheid bewolking. In een helder scenario kunnen de temperaturen zelfs dalen richting 5 graden onder nul. Is er veel bewolking dan zal het amper vriezen."
"Mocht het even wat harder sneeuwen dan is een lokaal wit landschap in de hogere delen van het land niet uitgesloten", vervolgt de meteoroloog.
De vraag is of deze sneeuw blijft liggen, aangezien de temperatuur van de bodem nog 8 tot 10 graden is. Hierdoor smelt de sneeuw snel weer weg. Maar hogere zandgronden, zoals de Veluwe, zijn vaak net wat kouder en koelen ook sneller af. Dus als er sneeuw blijft liggen, is het daar.