Rivierengebied

West Betuwe deelt als laatste uitslag: fout bij stemmen tellen

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
GELDERMALSEN - Alleen in de gemeente West Betuwe bleef het donderdag nog even gissen hoe de stemmen waren verdeeld. Vanwege onverklaarbare verschillen in de uitslagen en een foute manier van tellen lagen in Geldermalsen nog stapels stemformulieren te wachten.
De timing is opmerkelijk, want vorige week kondigde de gemeente West Betuwe nog aan pas de ochtend na de verkiezingen met het tellen te beginnen. Maar demissionair minister Hugo de Jonge dacht daar anders over: "Dat gaan we niet doen", reageerde hij op het idee.
Volgens een woordvoerder is het absoluut niet zo dat de gemeente toch zijn eigen plan heeft getrokken: "We hebben de uitslag al van 29 van de 34 stembureaus. Er is gewoon 's nachts geteld."

Vermoeide vrijwilligers maken fouten

De burgemeester van de gemeente waarschuwde eerder al voor fouten bij het doortellen tot na middernacht. "Een telfout is snel gemaakt wanneer je als stembureaulid al vele uren actief bent", zei burgervader Servaas Stoop.
Dat leek in de verkiezingsnacht ook het geval. "Op vier stembureaus waren onverklaarbare verschillen in de uitslag, dus daar moet worden herteld. Gedeeltelijk is dus gebeurd waar we bang voor waren. Je zag vrijwilligers met rooddoorlopen ogen en handen in het haar de spullen inleveren", aldus de woordvoerder.

Afwijkende manier van tellen

Op een ander stembureau heeft de burgemeester rond middernacht het tellen zelfs geschorst. "Daar bleef een zeer ervaren voorzitter op zijn eigen manier tellen, terwijl de Kiesraad een andere manier instrueerde."
Toen een ambtenaar de fout constateerde, moesten ze bij het stembureau opnieuw beginnen met de telling. Maar omdat de vrijwilligers te vermoeid waren, is besloten de telling deze ochtend te hervatten.

Ambtenaren springen bij

Zo'n zestig ambtenaren hebben meegeholpen op de stembureaus en bij het tellen, omdat al het werk met de vrijwilligers niet was te bolwerken. "En dan geldt de afspraak: als ambtenaar helpt je waar nodig. Of dat nou zout strooien, sneeuwvegen of stemmen tellen is."

Inmiddels is de uitslag van de gemeente West Betuwe binnen. De PVV is ook daar met een kwart van de stemmen de grootste. Daarachter volgen de VVD (23,1%) en NSC (10,3%). In 2021 was de VVD in de gemeente de grootste partij.