Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Dolblije Marjolein Faber (PVV) stelt gerust: 'Niemand hoeft bang te zijn'

Marjolein Faber tijdens Prinsjesdag 2022.
Marjolein Faber tijdens Prinsjesdag 2022. © ANP
HOEVELAKEN - Marjolein Faber uit Hoevelaken is donderdagochtend dolblij, nadat haar partij PVV met ruime afstand de Tweede Kamerverkiezingen heeft gewonnen. "Ik dacht: 35? 35? Ja, er staat echt 35!"
Inmiddels zijn het er zelfs iets meer: zoals het er nu uitziet gaan 37 van de 150 zetels naar de partij van Geert Wilders. Daarmee neemt Faber, die op plaats 7 op de kieslijst staat, haar intrek in de Tweede Kamer. Dat betekent ook dat ze afzwaait als fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Gelderland.
Maar dat vindt ze helemaal niet erg. "Het is waanzinnig, geweldig. Het is heel mooi dat de kiezers ons het vertrouwen hebben gegeven en een signaal dat Nederland het zat is."
'Absurd dat mensen geen geld meer hebben voor boodschappen'
Daaraan voegt ze toe: "In een rijk land als Nederland is het absurd dat mensen geen geld meer hebben voor boodschappen en de kachel niet meer aan durven te doen."

Eerst zien, dan geloven

Op verkiezingsdag begon bij Faber het gevoel te dagen dat het wel eens een hele mooie avond kon gaan worden. "Ik kreeg de hele dag door appjes van mensen die zeiden: ik ga op je stemmen. Maar ik wilde even met beide voeten op de grond blijven. Eerst maar eens zien, dacht ik. Het werd historisch."

Gezond-verstandbeleid voeren

Faber stelt mensen die bij het zien van de verkiezingsuitslag angstig zijn geworden, gerust. "Hij (Geert Wilders, red.) is een man van het volk. Als we gaan meeregeren, dan zijn we er voor heel Nederland. We zeggen niet: voor jou zijn we er wel, en voor jou zijn we er niet. We zullen een gezond-verstandbeleid gaan voeren. Niemand hoeft bang te zijn. Als je gewoon meedraait in de maatschappij en je steentje bijdraagt, hoef je niet bang te zijn."

'We hebben niets tegen moslims'

"De islam, daar worden we niet warm van", zegt Faber. Maar de opvattingen over de islamstandpunten van de partij nuanceert ze. "Kijk, we hebben niets tegen moslims. We hebben iets tegen de ideologie. We hebben ook weleens gezegd: moslims, bevrijd je nou van dat juk. Maar nogmaals, we hebben niets tegen mensen."
Het belangrijkste vindt Faber dat de welvaartsstaat en de verzorgingsstaat behouden blijven. "We staan voor onze eigen cultuur. Als je dat wilt behouden, moet iedereen zijn steentje bij gaan dragen."