liveblog | 23 november 2023

Van der Wal: 'Onzin dat VVD de PVV heeft grootgemaakt'

Het is de dag na de verkiezingen waarin de PVV van Geert Wilders een historische zege boekt. Hoe is er in de regio gestemd? Wat betekent dit voor Gelderland? Wat zijn de reacties van politici uit onze provincie? We houden je de hele dag op de hoogte in dit liveblog.
Laatst bijgewerkt: 23 november 2023, 14:31 uur
14:31

Verkiezingswinst PVV raakt Westerveld 'keihard'

Lisa Westerveld (GroenLinks/PvdA) loopt met gemengde gevoelens rond in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. "We zijn groter geworden, maar tegelijkertijd zie je dat zoveel mensen op de PVV hebben gestemd en dat teleur", zegt de hummer vijf van de tweede grootste partij na gisteravond.

'We staan achter jullie'

Afgelopen zaterdag was Westerveld op een demonstratie tegen transhaat. "Daar sprak ik ook mensen die bang zijn voor een hele rechtse regering. Ze zijn bang dat ze straks niet meer mogen zijn wie ze zijn en dat vind ik heel heftig om te horen." GroenLinks/PvdA-lijsttrekker Timmermans zei gisteravond nog niemand los te laten. "In Nederland is iedereen gelijk", aldus de voorman van het linkse blok als reactie op de verkiezingswinst van de PVV.
Westerveld schaart zich volledig achter die boodschap. "Weet dat we achter minderheidsgroepen staan, dat we naast jullie staan, jullie helpen en dat het ook ons raakt keihard dat zoveel mensen de keuze hebben gemaakt voor een partij die wel mensen uitsluit.
De Nijmeegse vind het zuur dat de PVV groepen kiezers trekt, die GroenLinks/PvdA ook wil bedienen. "Ik begrijp kiezers oprecht dat ze heel boos zijn. En dan vind ik het jammer dat ze niet ons weten te vinden omdat ik nog steeds overtuigd boven dat wij de allerbeste plannen hebben. juist voor mensen die minder te besteden hebben, juist voor mensen met een beperking die het moeilijk hebben, juist voor mensen die knetterhard werken en het gevoel hebben dat ze het einde van de maand niet halen met hun salaris. Die groepen moeten we bereiken."
Westerveld: "We blijven achter minderheidsgroepen staan".
13:54

Uitslag West Betuwe bekend

Witte rook uit het gemeentehuis in Geldermalsen: ook in West Betuwe is de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezing bekend. Eén op de vier inwoners stemde daar op de PVV. De VVD kreeg 23,1 procent van de stemmen. NSC was goed voor 10,3 procent.
Daarmee is West Betuwe laatste gemeente die de verkiezingsuitslag bekend maakt. Bij meerdere stembureaus waren gisteravond problemen. Burgemeester Stoop onderbrak de telling op een stembureau, omdat er niet volgens het protocol geteld werd. Op andere stembureaus was een hertelling nodig vanwege 'onverklaarbare verschillen'.
In een sporthal in Geldermalsen werden vanmorgen de tellingen hervat.
In een sporthal in Geldermalsen werden vanmorgen de tellingen hervat. © Omroep Gelderland
13:35

Opdracht aan de Tweede Kamer

De verkiezingen zijn voorbij, de formatie start en dus worden de eerste verlanglijstjes uitgesproken. Zo heeft Armoedewethouder Mark Lauriks uit Arnhem drie opdrachten voor de Tweede Kamer.
Allereerst moet volgens de Arnhemse wethouder het minimumloon omhoog. "Mensen moeten loon en een uitkering hebben waar ze van rond kunnen komen", stelt hij. Daarnaast wil hij af van 'moeilijke regels' in de participatiewet en tot slot wil hij als gemeente meer vrijheid: "Geef gemeenten zoals de gemeente Arnhem nou de ruimte om het armoedebeleid vorm te geven zoals wij dat willen, omdat wij onze inwoners het beste kennen."
De Arnhemse wethouder Mark Lauriks heeft een dringend verzoek aan de nieuwe Kamer.
De Arnhemse wethouder Mark Lauriks heeft een dringend verzoek aan de nieuwe Kamer. © Omroep Gelderland
13:23

Dit valt op aan de uitslag

ChristenUnie-bolwerken als Oldebroek vallen uiteen en waar is de BBB gebleven? Opvallende zaken in Gelderland over de verkiezingsuitslag:
13:09

Van der Wal: 'VVD heeft niet deur opengezet voor PVV'

Heeft de VVD in de campagne de deur opengezet naar de PVV? "Onzin", zegt Christianne van der Wal van de VVD. "Ik denk dat we een goede campagne hebben gedraaid. Afgelopen zomer hebben we met een nieuwe lijsttrekker een nieuwe start gemaakt", aldus de nummer vier van de liberalen.
"Het is heel mooi dat je met een nieuwe lijsttrekker die basis van 24 zetels weet te behouden. Nu moeten we kijken wat we hiervan leren en verder bouwen." Christianne van der Wal is momenteel demissionair-minister voor Natuur en Stikstof, was gedeputeerde in de Gedeputeerde Staten van Gelderland en was daarvoor wethouder en raadslid in Harderwijk.
Volgens VVD-politica Van der Wal heeft haar partij in de campagne niet niet de deur opengezet voor de PVV.
12:55

Jetten wil met D66 nu 'hoop geven'

Rob Jetten ziet voor zijn partij een belangrijke rol, nu de PVV de grootste is geworden. "Ik denk dat juist nu zoveel mensen zich vanmorgen afvragen: wat is er gebeurd? Wat betekent de uitslag voor mij? Dan kan dat ook hoop geven als partijen dat verhaal vanuit optimisme kunnen vertellen", aldus Ubbergse voorman van D66.
Jetten wil met D66 'juist nu hoop geven'.