Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Deze Gelderlanders zijn gekozen (en deze niet)

Lisa Westerveld en Rob Jetten zijn gekozen voor de Tweede Kamer.
Lisa Westerveld en Rob Jetten zijn gekozen voor de Tweede Kamer. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Na de exitpolls kunnen tien Gelderlanders zich sowieso opmaken voor volksvertegenwoordiging in de Tweede Kamer. En wie weet zit er wel een ministerspost of staatssecretarisschap in. Dat moet later blijken tijdens de formatie.
Bij de VVD hebben demissionair stikstofminister Christianne van der Wal uit Harderwijk, Hester Veltman (Otterlo) en Peter de Groot uit Harderwijk het Kamerlidmaatschap binnen. Deze drie liberalen stonden respectievelijk op nummer 5, 16 en 22 op de kandidatenlijst voor hun partij. Op basis van de exitpoll staat De Groot net aan de goede kant.
D66 is sowieso vertegenwoordigd door Rob Jetten, de lijsttrekker. Mocht D66 in een kabinet komen, dan is de kans groot dat de inwoner van Ubbergen op een departement belandt.
Het dramatische verlies maakt kabinetsdeelname echter onzeker. De kans dat Marijke Synhaeve uit Lent voor D66 in de Kamer komt is klein, of de partij moet er uiteindelijk een zetel bij krijgen. Ze stond elfde.

Hopen op voorkeurstemmen

Lisa Westerveld uit Nijmegen is een zekerheidje voor GroenLinks-PvdA met haar vijfde plaats op de kandidatenlijst. Voor Jan Daenen en April Ranshuijsen uit Nijmegen en Paul Smits uit Ede is het hopen op voldoende voorkeurstemmen.
Marjolein Faber (voorgrond).
Marjolein Faber (voorgrond). © ANP
Bij de PVV mag Marjolein Faber uit Hoevelaken haar stoel in de Senaat verruilen voor die van de Tweede Kamer. Ze stond op een vijfde plaats voor haar partij. Ook Alexander Kops uit Overasselt (plaats 11) staat hoog genoeg voor een Kamerzetel. Voor Elmar Vlottes uit Apeldoorn (27) is eveneens een Kamerzetel zeker. Net als Faber verhuist hij naar Den Haag, beiden zijn Statenlid in Gelderland.

Geen zetels voor Dobbe en Kuik

Het CDA heeft geen Gelderlanders of zij moeten met voorkeurstemmen boven komen drijven, zoals Anne Kuik uit Ermelo. Kuik stond voor de verkiezingen tiende op de CDA-lijst.
Voor Sarah Dobbe van de SP uit Arnhem verlopen de verkiezingen sneu. Ze stond op een zesde plaats en de partij blijft steken op vijf.
Kandidaten die wel zeker zijn van het Haagse pluche: Chris Stoffer (SGP uit Elspeet) en Henk Vermeer (BBB, Harderwijk). Ilse Saris uit Winterswijk (NSC) lijkt buiten de boot te vallen.