Rijk van Nijmegen

Voormalig directeur zorgbedrijf vrijgesproken van fraude

De rechtbank in Arnhem.
De rechtbank in Arnhem. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De voormalig directeur van zorgbedrijf Rigter is vrijgesproken van zorgfraude. De 55-jarige Nijmeegse is wel veroordeeld voor valsheid in geschrift, maar straf krijgt ze niet omdat ze niet heeft gehandeld om er zelf beter van te worden.
Met deze uitspraak komt een einde aan zes jaar procederen. Tegen de vrouw was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een werkstraf van 120 uur en een beroepsverbod van twee jaar geëist. Maar de rechtbank stelt dat de zorginstelling in ieder geval niet opzettelijk verkeerd declareerde.

Gemeente eiste 1,8 miljoen terug

Nijmegen deed in juli 2017 aangifte tegen Rigter. Dat gebeurde naar aanleiding van klachten van cliënten en medewerkers van het zorgbedrijf. Na eigen onderzoek concludeerde de gemeente dat de directeur zorg in rekening had gebracht die ze niet had geleverd.
Nijmegen eiste in totaal 1,8 miljoen euro terug. De advocaat van de vrouw maakte aannemelijk dat er veel discussie was over de regelgeving over het declareren van 24-uurswoonzorg. Hoe deze 24-uurswoonzorg gedeclareerd moest worden, was niet duidelijk.
Ook werd de zorginstelling verdacht van het verduisteren van zorggelden, dan wel het aanwenden van de zorggelden voor andere doeleinden om betalingen te verrichten aan de directrice voor gebruik van een pand voor dagbesteding. Deze dagbesteding zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet of niet genoeg hebben plaatsgevonden. De rechtbank stelt echter vast dat zorggelden bij de zorginstelling binnenkwamen en niet gelabeld werden.

Schuldig aan valsheid in geschrift

Wel is de vrouw schuldig bevonden aan valsheid in geschrift omdat zij twee zorgovereenkomsten en een huurovereenkomst had vervalst. De rechtbank legt geen straf op voor de strafbare feiten, omdat de 55-jarige vrouw en de zorginstellingen niet hebben gehandeld om er zelf beter van te worden.
Bovendien ondervond de vrouw al grote gevolgen van het bestuursrechtelijke onderzoek, de publiciteit die dit met zich meebracht en het navolgende faillissement van haar ondernemingen. De bewezen feiten staan niet in verhouding met de gevolgen die de vrouw al heeft ondervonden, stelt de rechtbank. Die weegt ook mee dat het oude feiten betreft.
De Nijmeegse vrouw zegt tegen onderzoeksplatform Follow the Money heel blij te zijn dat de rechtbank haar heeft vrijgesproken. "De rechtbank heeft vastgesteld dat ik niet heb gewerkt uit winstbejag. Dat er in de administratie wel slordigheden zaten is in een grote organisatie niet ondenkbaar, maar duidelijk is dat er geen enkele intentie was om daar beter van te worden."

Cliënten ondervonden wel nadeel

Dat de zorgaanbieder er volgens de rechtbank niet beter van is geworden, betekent niet dat cliënten geen nadeel ondervonden. "Het pgb-budget werd bijvoorbeeld automatisch en zonder medeweten van veel cliënten opgesoupeerd zonder te kijken wat iemand nodig had", reageert een oud-cliënt tegenover Follow the Money. "Het politieonderzoek mocht diepgravender. Zo is er lang niet bij alle cliënten getoetst of de uren wel of niet zijn geleverd."
"De wetgeving is gewoon niet op orde", concludeert René Tuts, ook oud-cliënt van Rigter. Hij betaalde 3600 euro per maand voor 61 uur individuele zorg per maand, volgens de factuur. In werkelijkheid kreeg hij vier uur begeleiding per week. Zijn zaak was onderdeel van het strafdossier. "Als je niet goed beschrijft wat je uit een pgb mag betalen, is blijkbaar alles geoorloofd. En dan wordt het lastig te bewijzen. Geld vloeit zo naar dingen waarvoor het niet bedoeld is", zegt Tuts tegen Follow the Money.
De gemeente Nijmegen hoopt een streep te zetten onder de kwestie. "Voor ons telt dat Nijmegenaren de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Daar ligt onze focus op."
Het OM beraadt zich op een hoger beroep.