Gelderse Vallei

Bordspellen zijn weer hot door het kletsnatte weer

Studentenbordspelvereniging WSG Paragon.
Studentenbordspelvereniging WSG Paragon. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Regen en kou zorgen er voor dat het echt 'binnenspeelweer' is. Dan kun je in je eentje achter een spelcomputer kruipen, maar het ouderwetse bordspel is de afgelopen jaren aan een opmars bezig. Dat merkt ook studentenbordspelvereniging WSG Paragon in Wageningen.
"We hebben inmiddels honderd leden", vertelt Bart Postma van WSG Paragon. "Dat zijn vooral studenten van de Wageningen Universiteit en oud-studenten. We zijn eigenlijk opgericht als e-sportvereniging, maar we merken echt dat het bordspel steeds populairder wordt."
Van die honderd leden komen er op een gemiddelde spellenavond zo'n twintig naar de campus. Sommigen met hun eigen bordspel onder de arm, maar er staat bij binnenkomst ook al een tafel vol spellen klaar.

Niet alleen Monopoly

Wie is blijven steken bij Monopoly en ganzenbord heeft nog een wereld om te leren kennen, want er zijn allerlei spellen bij gekomen. Postma: "Monopoly wordt niet veel gespeeld bij ons. Van de oudere spellen is Catan nog wel populair. En kaartspelletjes zoals Exploding Kittens en Muffin Time. Ik vind zelf de wat ingewikkelder spellen leuk zoals Terraforming Mars. En wat ook populair is zijn rolspellen, zoals Weerwolven van Wakkerdam."

Lekker knus samen na corona

Volgens Postma is de populariteit van het offline bordspel na de coronatijd geëxplodeerd. "Tijdens corona konden we natuurlijk alleen maar online spellen spelen. Toen we na de lockdowns weer bij elkaar mochten komen, schoot de belangstelling echt omhoog. Daar hadden we duidelijk weer behoefte aan."
Ondertussen komen er nog steeds nieuwe spellen bij. Tijdens de spellenavond wordt er fanatiek gespeeld. Meerdere studenten zeggen dat het bordspel ze aan thuis doet denken. Een enkeling verlangt ook terug naar het ouderwetse ganzenborden, "Ganzenborden is leuker. Voor dit spel wat ik hier speel moet je goed kunnen rekenen, en daar ben ik niet zo goed in."