Gelderland

Vogelgriep: dít zegt de overheid over jouw hobbykippen en haan

Hobbykippen mogen naar buiten in een volière mét dak.
Hobbykippen mogen naar buiten in een volière mét dak. © ANP
ARNHEM - Overheid, wat zeg je van mijn kippen? En van mijn haan? Pluimveeboeren moeten hun beesten binnen houden, maar houders van hobbykippen zitten door de vogelgriep soms met de handen in het haar. Welke regels gelden voor hen? Alles achter slot en grendel? Lekker laten scharrelen? Nijmegenaar Boy heeft hobbydieren en was het spoor even bijster. Gelukkig heeft de Nijmeegse Pluimvee Vereniging (NPV), een van de oudste pluimveeclubs van het land, het antwoord.
De vogelgriep heeft pluimveehoudend Nederland van klein tot groot al jaren in een vervelende greep. Het virus met de aanduiding H5N1 waart zelfs over de hele wereld rond en het zijn vooral wilde (trek)vogels die de ziekte verspreiden. Hun besmette ontlasting komt bijvoorbeeld terecht op het terrein van pluimveehouders, waardoor de vogelgriep ook daar om zich heen grijpt.
De huidige uitbraak in Nederland duurt eigenlijk al sinds oktober 2021. Sinds die tijd zijn in ons land uit voorzorg al meer dan zes miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood vanwege een besmetting met vogelgriep of preventieve ruiming. Voor professionele pluimveehouders gold lange tijd een ophokplicht. Hun dieren moesten dus in de stallen blijven. Die ophokplicht werd twee weken geleden opgeheven, maar vervolgens weer ingesteld na nieuwe gevallen van vogelgriep.

'Er moet een dak boven zitten'

Maar hoe zit het nu met hobbydieren? Wat zegt de overheid daarover? "Daarvoor geldt een landelijke afschermplicht", zegt Ger Brouwer van de Nijmeegse Pluimvee Vereniging (NPV), met 102 jaar een van de oudste pluimveeverenigingen van het land. "Dat wil zeggen dat kippen, eenden of duiven bijvoorbeeld in een volière naar buiten mogen, maar daar moet een dak boven zitten. Zo zijn ze afgeschermd voor de ontlasting van wilde vogels."

Kans op controles

Hobbyhouders mogen maximaal 250 kippen hebben. Brouwer heeft er zelf 40 en houdt zich aan de afschermplicht. "Maar dat doet lang niet iedereen. Mensen kennen de regels niet of houden zich er niet aan. De kans dat inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit langskomen voor controle, is namelijk heel erg klein."

Shows

Vogelshows met 'risicodieren' zoals kippen, ganzen en eenden zijn momenteel landelijk verboden. Shows met bijvoorbeeld duiven of parkieten mogen wél, behalve in beperkingsgebieden. Dat zijn gebieden in een straal van 10 kilometer rond besmette pluimveebedrijven. Daar geldt dan ook een vervoersverbod.
Het is volgens Brouwer koffiedik kijken hoe lang de maatregelen, inclusief de afschermplicht voor hobbydieren, nog gaan duren. "Dat hangt van nieuwe uitbraken af. Mijn advies is vooral de websites van de Rijksoverheid en de NVWA in de gaten te houden."

Stel ook een lezersvraag!

Wil jij ook een lezersvraag indienen? Dat kan! Iedere woensdag van 06.00 tot 09.00 uur tijdens de radioshow Goedemorgen Gelderland. Vraag daar alles wat je wilt weten over het nieuws van die dag aan presentator Frank van Dijk. Hij kiest de meest verrassende vraag uit, die de redactie van Omroep Gelderland vervolgens beantwoordt in deze lezersrubriek. Mail jouw vraag naar frank@gld.nl of stuur een appje: 06 - 22 05 43 52. Vergeet daarbij niet jouw woonplaats en leeftijd te vermelden.