Arnhem en omstreken

Arnhem stelt varkens aan als natuurbeheerders

De Bonte Bentheimer
De Bonte Bentheimer © Monet Bearda Bakker
ARNHEM - Arnhem gaat varkens inzetten om te helpen bij het natuurbeheer in de bossen. Op verschillende plekken verspreidt de Amerikaanse eik, die daar van oorsprong niet thuishoort, zich zó snel dat die andere soorten verdringt. De Bonte Bentheimers moeten hun eikels op gaan eten, voordat die ontkiemen.
Het gebruik van scharrelende varkens in de bossen was eeuwen geleden doodnormaal, legt wethouder Marco van der Wel uit. "Dat halen wij nu weer terug."
Terwijl die varkens naar de eikels scharrelen, woelen ze ook grond om, weet Van der Wel. "Die grond wordt daarmee geschikt gemaakt om daarna weer in te zaaien met inheemse kruiden of andere zaden. Daar komen dan weer meer insecten en vogels op af. Zo versterken we de hele keten van onderaf."

Uniek in Gelderland

In Renkum werden de Bonte Bentheimers in 2015 ingezet om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Verder komt de inzet van de varkens op dit moment maar op een paar plekken in Nederland voor. Voor zover bij de gemeente bekend, is die op deze wijze in Gelderland uniek.
Het is de bedoeling dat de varkens binnen enkele maanden hun werk gaan doen in de Arnhemse bossen. Ze worden dan steeds in een afgezet stukje geplaatst waar ze kunnen scharrelen, op een stuk ter grootte van een half tot een heel voetbalveld. In eerste instantie in het Rijk der Heide.
Maar volgens Van der Wel zijn er wel meer bosgebieden in de gemeente met soortgelijke problemen. "Dus voorlopig kunnen we vooruit."

'Niet voor de slacht'

Over een jaar wil de wethouder de methode evalueren. Hij benadrukt dat het in geen geval de bedoeling is dat deze varkens naar de slacht gaan. "Ze zijn echt onze hulp in het bos."
Hoewel die scharrelende varkens in de Arnhemse bossen best een mooi gezicht zal zijn, is het niet de bedoeling ze te gaan aaien of voeren, waarschuwt Van der Wel.