Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei
Er mag straks weer geplast worden in de trein

ARNHEM - Wie onderweg is in een regionale trein in het Rivierengebied, de Achterhoek of de Gelderse Vallei, moet zijn behoefte nu nog een tijdje ophouden. Naar de wc gaan kan niet: het inbouwen, schoonmaken en onderhouden van de toiletten kost simpelweg te veel geld. Maar als het aan de Gelderse politiek ligt, komt daar sneller dan gedacht verandering in.
Gedeputeerde Staten hebben dinsdag het voorstel gedaan om te schuiven in de begroting van verkeer en vervoer. Op die manier komt er geld vrij voor de jaarlijkse kosten voor het legen, schoonmaken en onderhouden van toiletten, zonder dat dit ten koste gaat van de dienstregeling.
Eerder was dat nog onmogelijk en leek het erop dat het nog wel tot 2036 zou duren, voordat er geplast mocht worden in sommige regionale treinen. Dan zouden de huidige treinen zijn afgeschreven en zouden er nieuwe worden gekocht.
Wachten op Provinciale Staten
De boel is nu alsnog in een stroomversnelling geraakt. In het coalitieakkoord dat VVD, BBB, CDA, ChristenUnie en SGP dit jaar sloten, werd al geld gereserveerd om toiletten in te bouwen. Dankzij een administratief foefje heeft Gedeputeerde Staten nu ook voor elkaar dat de wc's kunnen worden schoongemaakt en onderhouden. Provinciale Staten moet uiteindelijk de klap geven op het idee.
Het gaat in praktijk om wc's in 40 treinen op de volgende trajecten:
- Ede-Wageningen naar Amersfoort (Valleilijn)
- Arnhem-Doetinchem-Winterswijk
- Arnhem-Tiel
- Winterswijk-Zutphen-Apeldoorn
Op de Valleilijn rijdt vanaf volgende maand vervoerder Keolis. Tussen 2024 en 2026 moderniseert Keolis de treinen op dit traject en moeten de wc's worden ingebouwd. Nu hebben vijf van de zeven treinen geen wc's aan boord. De verwachting is dat vanaf februari alle treinen voorzien worden van toiletten.
Eis opgenomen in aanbesteding
Op de drie andere trajecten begint over twee jaar een nieuwe vervoerder; welke is nog niet bekend. De bedoeling is dat in de aanbesteding een eis wordt opgenomen dat er nieuwe toiletten komen in de treinen op deze trajecten. De partij die zich ontfermt over de treinen in dit gebied verplicht zichzelf dan om toiletten in te bouwen.
Een deel van het geld dat dit plan kost, komt bij het Rijk vandaan: 20 miljoen euro. De rest van het geld hoest de provincie Gelderland zelf op. Provinciale Staten moeten nog wel akkoord gaan met het voorstel van Gedeputeerde Staten.