Noord-Veluwe

Bekritiseerde opvang Oekraïners definitief: eigenaar terrein 'wilde goed doen'

Terreineigenaar Wouter van Ee wil 'iets goeds' doen met de grond
Terreineigenaar Wouter van Ee wil 'iets goeds' doen met de grond © Omroep Gelderland / Eigen foto
VAASSEN - Boze buurtbewoners, spandoeken en een burgemeester die voor leugenaar wordt uitgemaakt. Het plan om Oekraïense vluchtelingen op te vangen op voormalig camping ’t Hertenhof in Vaassen gaat niet zonder slag of stoot. Die onrust gaat de nieuwe eigenaar van het terrein, dorpsbewoner Wouter van Ee, niet in de koude kleren zitten. Zeker niet nu er ook nog gesteggel is over de sloop van oude chalets. “Ik wilde iets goeds doen voor deze gemeente.”
Hij staat niet graag in de schijnwerpers en hield de media daarom liever op afstand. Maar nu is het plan om Oekraïense vluchtelingen op te vangen op ’t Hertenhof definitief. Met talloze incidenten vers op het netvlies, waarbij het hem niet onberoerd laat dat zijn naaste dorpsgenoten betrokken zijn, besluit Van Ee daarom toch zijn kant van het verhaal te belichten.
De gemeente Epe ondertekende onlangs de huurovereenkomst met Van Ee. Ze huurt straks 35 nieuw te plaatsen chalets voor minimaal twee tot maximaal vijf jaar op het terrein aan de Ankerweg. In deze chalets moeten zo snel mogelijk maximaal 140 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

Starterswoningen

“Ik zag een kans om iets goeds te doen voor deze gemeente”, zegt de voormalig aannemer over het moment dat hij wordt getipt dat het terrein dat te koop staat. Dat ‘goede’ heeft dan nog niets te maken met vluchtelingen: “Mijn wens is om er 40 starterswoningen te realiseren die voor onze jeugd financieel haalbaar zijn. Als we onze jeugd enigszins binnen de gemeente kunnen houden, blijft Epe jong en vitaal. Wellicht is het te combineren met een plek voor vitale ouderen.”
Het realiseren daarvan zal veel tijd kosten. Het terrein heeft immers een recreatieve bestemming. Daarom brengt de gemeente hem op het idee voor een ‘tussentijds plan’: de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat zet Van Ee aan het denken: “Ik kon verwachten dat niet iedereen mij dit in dank zou gaan afnemen. Maar ik vind dat we niet mogen wegkijken voor dit grote maatschappelijke probleem.”

Leugenaar

Direct na de bekendmaking van het plan, dat aanvankelijk 50 chalets voor 200 Oekraïners behelst, komt de buurt van het recreatieterrein in opstand. Met spandoeken tonen Vaassenaren hun angst dat die plannen uiteindelijk leiden tot de komst van een asielzoekerscentrum.
Buurtbewoners van 't Hertenhof vrezen een asielzoekerscentrum
Buurtbewoners van 't Hertenhof vrezen een asielzoekerscentrum © Omrfoep Gelderland
Tijdens een drukbezochte bewonersavond afgelopen zomer kan burgemeester Tom Horn niet alle bewoners geruststellen. Begin november komt de gemeente, na overleg met Van Ee, hun zorgen tegemoet door het aantal chalets en vluchtelingen te verlagen. Maar enkele buurtbewoners zijn woest op de doorlopen procedure en noemen de burgemeester een leugenaar, alvorens ze voortijdig de ruimte verlaten.

Verpauperd

Die emotie begrijpt Van Ee, maar vindt hij niet terecht: “Ik zie een gemeente die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat een tijdelijke opvang niet zal leiden tot extra overlast of verminderd woongenot. Ook kunnen we er met zijn allen niet aan voorbij gaan dat de huidige locatie erg verpauperd en vandalismegevoelig is.”
In april vorig jaar sluit de burgemeester camping ’t Hertenhof vanwege een brandgevaarlijke situatie. De eigenaar zet het daarna te koop en in oktober koopt Van Ee het terrein. Op dat moment staan er nog 21 chalets.

Eigendommen vernietigd

Rondom enkele van deze chalets ontstaat ophef, omdat Van Ee onlangs start met de ontruiming van de grond. De negen chaleteigenaren vinden het schandalig dat eigendommen worden vernietigd terwijl de contracten nooit zijn opgezegd. Van Ee zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. “Ik zie juist graag dat eigendommen alsnog worden opgehaald en betreur dat dit nog niet is gebeurd.” De juridische strijd loopt nog.
Volgens Van Ee is het vlot leegruimen van het terrein in het belang van omwonenden, omdat die vrezen voor brandstichting. Eerder brandden meerdere chalets tot de grond toe af, na tweemaal brandstichting.
Brandstichting legde meerdere chalets in de as
Brandstichting legde meerdere chalets in de as
De gemeente hoopt de Oekraïners, voornamelijk vrouwen en kinderen, vanaf mei op het terrein te huisvesten. Of het plan voor starterswoningen daarna van de grond komt, moet nog blijken. De gemeente moet daarvoor een bestemmingsplanwijziging doorvoeren.